Samo jedna vještina može vam pomoći da mozak održite zdravijim i mlađim u starosti

Jasmina Grgurić
30. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Na proces starenja mozga ne utječe samo naša životna dob, nego i mentalne aktivnosti koje ga održavaju mlađim i zdravijim. Posebno je to važno u trećoj dobi kako bismo spriječili, zaustavili ili odgodili probleme s pamćenjem, demencije i Alzheimerovu bolest. Znanstvenici su nedavno istraživanjem potvrdili da na to možemo utjecati već s jednom ne toliko zahtjevnom vještinom – poznavanjem stranog jezika.

Ilustracija: Rawpixel

Najnovije znanstveno istraživanje tvrdi da osobe koje znaju barem dva jezika imaju zdraviji mozak. Naime, što više koristimo drugi jezik, naš mozak se ponovno pokreće i povećava toliko važnu moždanu aktivnost.

Istraživanje procesa starenja mozga pokazalo je da su umirovljenici koji znaju dva jezika, Alzheimerovu bolest razvili četiri do pet godina kasnije od umirovljenika koji poznaju samo jedan jezik, prenosi Unilad.

Dobre vijesti: Sve manje osoba s demencijom, znanstvenici objasnili zašto!

“Što više koristite drugi jezik, postajete bolji u njemu. To nije iznenađujuće, ali zajedno s tim, što više koristite dva jezika, vaš mozak se suptilno ponovno pokreće. Vjerujem da to ima učinak na sustav pažnje. To je zapravo važnost spoznaje, znati čemu trebaš dati pažnju te blokirati ostalo” – kaže Ellen Bialystok sa Sveučilišta York u Torontu, koja je provela istraživanje.

Ipak, Tamar Gollan s Kalifornijskog sveučilišta San Diego Alzheimer’s Research Center objašnjava da dvojezičnost, koliko god pomaže održati mozak zdravijim, ne može spriječiti da se Alzheimerova bolest dogodi. Budući da ne postoji poznati uzrok bolesti, ne postoji ni način kako je spriječiti.

“Dvojezičnost ne sprječava da obolite od Alzheimerove bolesti, odnosno ne sprječava da se dogodi oštećenje mozga ako imate bolest. Ono što čini je da vas tjera da i dalje funkcionirate, čak i kad imate oštećenja na mozgu” – objašnjava Gollan.

Dvojezičnost ipak može dovesti do značajnih promjena u mozgu, pogotovo ako što ranije počnemo govoriti dva ili više jezika te svakodnevno pojačavamo intenzitet uporabe, uvjerena je voditeljica istraživanja Bialystok.

Samo jedna vještina može vam pomoći da mozak održite zdravijim i mlađim u starosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap