Sabor u četvrtak po hitnom postupku raspravlja o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Josip Mihaljević
5. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor u četvrtak će po hitnom postupku raspraviti vladin prijedlog o omogućavanju rada korisnicima obiteljske mirovine, a stupanje na snagu očekuje se već ovoga mjeseca. U raspravi se očekuje i jedan važan amandman koji bi pomogao korisnicima najniže mirovine u slučaju rada.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Prema dnevnom redu Hrvatskog sabora za ovaj tjedan, u četvrtak je predviđena rasprava o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Rasprava ide po hitnom postupku, predlagatelj je Vlada RH, a radi se o relativno malenoj intervenciji u zakon koja će rezultirati time da korisnici obiteljske mirovine mogu raditi na pola radnog vremena uz primanje punog iznosa mirovine.

Korisnici obiteljske mirovine moći će na tržište rada

Više od 215 tisuća građana u obiteljskoj mirovini već ovoga ljeta dobit će mogućnost rada do polovine radnog vremena uz zadržavanje isplate cijele mirovine.

Jasna A. Petrović: "Rad obiteljskih umirovljenika je korak naprijed, ali ostaju dva problema..."

“Stupanjem na snagu ovoga Zakona omogućit će se korisnicima obiteljske mirovine rad do polovice radnog vremena, bez da im se obustavi isplata mirovine te će im se na taj način omogućiti da u slučaju značajnog gubitka prihoda kućanstva nakon smrti hranitelja obitelji uz mirovinu osiguraju dodatni financijski prihod u starosti radi poboljšanja svoje socijalne sigurnosti i smanjenja rizika siromaštva, čime će se također postići njihova veća socijalna uključenost u zajednicu i osigurati dodatna radna snaga na tržištu rada”, navodi se u prijedlogu zakona.

Prosječna obiteljska mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.096 kuna, što je dosta manje od iznosa prosječne mirovine.

Očekuje se važan amandman

No, kod rada umirovljenika postoji jedna ogromna klopka na koju su se mnogi opekli. Ako kojim slučajem imate rješenje o najnižoj mirovini, u slučaju rada na pola radnog vremena nećete nastaviti primati cijelu mirovinu. Najniža mirovina podrazumijeva da bi umirovljenik prema čistom izračunu imao poprilično manju mirovinu nego što ju danas ima, pa se zakonodavac sjetio uvesti dodatak koji od mirovine do mirovine varira. U prosjeku se radi oko 600-700 kuna.

Ako se umirovljenik s mirovinom od 2.000 kuna, a ta mirovina je najniža mirovina, zaposli na pola radnog vremena, dobit će plaću za odrađen posao, ali će mu mirovina biti umanjena za iznos dodatka najniže mirovine.

Zašto bi Vlada morala prestati umanjivati najniže mirovine u slučaju rada?

Novi partner Vlade Silvano Hrelja za Mirovina.hr najavio je i amandman po ovom pitanju.

“Idem s amandmanom! Svakako to treba ispraviti i ljudima u slučaju rada ostaviti najnižu mirovinu. Država tu neće biti na nekom gubitku jer se radi o manjem broju među zaposlenim umirovljenicima. Njima pak tih 600 kuna razlike jako puno znači”, najavio je Hrelja.

A na pitanje hoće li mu većina uvažiti takav prijedlog, odgovorio je da bi u novim odnosima s Vladom ona trebala “uvažiti partnera i ovakav zahtjev”.

 

 

sabor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap