S tržišta u Hrvatskoj povučena dva lijeka za liječenje iste bolesti

Jasmina Grgurić
16. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je da se tržišta u Hrvatskoj povlače dva lijeka koji služe liječenju istih bolesti. Riječ je o preparatima iste djelatne tvari, a koji pacijenti koriste u slučaju problema s prostatom.

Ilustracija: Rawpixel

S hrvatskog tržišta povlače se dva lijeka, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Tvrtka PharmaS povlači lijek Tamsulozin 0,4 mg kapsule, a tvrtka Cipla Croatia lijek Urimax 0,4 mg kapsule. Oba lijeka kao djelatnu tvar koriste tamsulozinklorid.

Novo istraživanje: Muškarci koji jedu gljive imaju manji rizik od raka prostate

Tamsulozin i Urimax kapsule s produljenim oslobađanjem primjenjuju se u muškaraca za liječenje poteškoća u donjem dijelu mokraćnog sustava povezanih s povećanom prostatom (benigna hiperplazija prostate).

Serije lijekova povlače se iz regulatornih razloga, a u skladu sa Zakonom o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Na tržištu Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, pa povlačenje tih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, navode u Halmedu.