Rumunji 88-godišnjem Splićaninu “poklonili” suđe pa mu iz stana odnijeli zlato

Jasmina Grgurić Zanze
24. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Znate one sumnjive prodavače koji vas vuku za rukav da vam pokažu suđe u gepeku automobila? Ne nasjedajte. Dvojica Rumunja tako su nasamarila 88-godišnjeg Splićanina. Rekli su da će mu pokloniti suđe koje su mu donijeli u stan, no odnijeli su mu zlatninu koju su odmah pokušali unovčiti. Srećom, nisu se izvukli.

Ilustracija: Pixabay

Dvojica Rumunja u dobi od 28 i 32 godine na ulici u Splitu prišla su 88-godišnjem umirovljeniku. Stariji mu se predstavio kao predstavnik firme koja prodaje razno posuđe i rekao da će mu poklonit posuđe koje će mu donijeti u stan.

Ukrali zlato pa ga pokušali prodati u zlatarnici

Nakon što ga  je 88-godišnjak primio u stan, iskoristio je njegovu nepažnju i starosnu dob te ukrao razni nakit i zlatninu. Potom su obojica Rumunja zlatarnici u Splitu ponudila na otkup nakit i zlatninu.

“Djelatnici Državnog inspektorata, područnog ureda Split, oduzeli su im razno posuđe i podnijeli odgovarajuće prijave. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava te su predani policijskom pritvorskom nadzorniku” – izvijestila je u utorak Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Policija u svrhu zaštite starijim građanima savjetuje:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
  • ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.
  • Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!
Rumunji 88-godišnjem Splićaninu “poklonili” suđe pa mu iz stana odnijeli zlato
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap