Rok za reviziju invalidskih mirovina ograničen na 365 dana!

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Stečena prava iz mirovinskog osiguranja mogu biti dovedena u pitanje samo u roku od godinu dana nakon pravomoćnosti rješenja. Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju prema odluci Ustavnog suda koji je ukinuo nepostojanje vremenskog ograničenja za nadzor i kontrolu.

marko pavic

Mnistar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić

Vlada je s jučerašnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Temeljem odluke Ustavnog suda, nadzor i kontrola činjenica na osnovu kojih je ostvareno pravo iz mirovinskog osiguranja sada se može obaviti u roku godinu dana od pravomoćnosti rješenja.

“Predlažemo da se nadzor i kontrola nad pravomoćnim rješenjem o invalidskoj mirovini i tjelesnom oštećenju mogu obaviti u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja” – rekao je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Naime, prema sadašnjim odredbama Zakona, nadzor i kontrola te izvanredni pregledi i revizija nalaza i mišljenja, bili su mogući bez vremenskog ograničenja. Te je odredbe Ustavni sud ukinuo još ranije, ali je primjenu odgodio za srpanj 2018. godine kako bi se dalo dovoljno vremena za usklađivanje zakonskog rješenja s Ustavom.

Ustavni sud zaštitio invalidske mirovine ukidajući dijelove mirovinskog zakona

Naime, Ustavni sud smatra kako se nepostojanjem vremenskog ograničenja narušava pravna sigurnost kao jedna od temeljnih odrednica vladavine prava iz članka 3. Ustava, obrazložio je tada Ustavni sud u svojoj odluci. Temeljem takve odluke, Vlada je sada propisala rok od 365 dana za nadzor i kontrolu činjenica na temelju kojih je ostvareno pravo iz mirovinskog osiguranja, što se u prvom redu odnosi na invalidske mirovine.

O odluci Ustavnog suda iz veljače ove godine, kao i neslaganju u mišljenjima sudaca opširno smo već pisali, a više možete doznati ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap