Rekordna inflacija u Hrvatskoj – 10,8 posto. Marić: Moramo biti spremni na sve

Josip Mihaljević
15. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Inflacija, odnosno cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, u svibnju iznosi rekordnih 10,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Najviša je to stopa inflacije od kada DZS službeno vodi podatke.

inflacija

Foto: Unsplash

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju 2022. godine porasle su na godišnjoj razini za 10,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Radi se o najvišoj stopi inflacije od kada DZS vodi podatke. Godišnji prosjek inflacije je za 5,4 posto veći.

Nakon prošlomjesečnih 9,4 posto, očito je kako inflacija i dalje ubrzava i ne pokazuje znakove usporavanja.

Prema glavnim skupinama usluga i dobara, najveći porast zabilježen je u skupini prijevoza (19 posto), hrani i bezalkoholnim pićima (15,2 posto), restoranima i hotelima (12,1 posto), pokućstvu i opremi za održavanje kućanstva (11,7 posto), stanovanju, vodi i električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima (9,2 posto), odjeći i obući (8,9 posto) te rekreaciji i kulturi (6,6 posto).

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupini hrane i bezalkoholnih pića (+3,94 postotna boda), prijevozu, stanovanju i režijama te odjeći i obući.

Mjereno na mjesečnoj razini, najviše su u zadnjih 30 dana poskupjeli prijevoz, hrana, pokućstvo i oprema za redovito održavanje kućanstva, rekreacija kultura, odjeća i obuća.

DZS će za nekoliko dana objaviti i podatke o kretanju bruto plaća svih zaposlenih u RH pa ćemo imati još jedan podatak koji će nam jasnije dočarati koliko bi moglo iznositi usklađivanje mirovina u rujnu.

Marić zabrinut: Situacija je kompleksna, moramo biti spremni na sve

Danas se održala i sjednica Vlade, a ministar financija Zdravko Marić komentirao je pojavu dvoznamenkaste inflacije u Hrvatskoj, piše N1.

siromastvo
Graf gladi: Hrana od 2006. preko 40 posto skuplja, evo koliko su stvarno rasle mirovine od tada

“Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec, sigurno tijekom prve polovice godine ćemo vidjeti i pratiti trendove ubrzavanja inflacije. I to se događa, vidimo te trendove. Za dalje, za drugu polovicu godine nije lako predviđati. Vidjeli ste da je Europska centralna banka reagirala i najavila povećanje referentnih kamatnih stopa i najavila je da će gotovo sigurno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa. To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove”, poručio je Marić.

Marić je na pitanje hoće li biti novog paketa pomoći odgovorio da u njegovo ministarstvo svakodnevno stižu razni dopisi i inicijative koji se uzimaju u obzir. Najvažnije je očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva, smatra Marić:

“Uz opskrbne lance do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenosti, odnosno razina BDP-a. I da ne dolazimo uopće u tu sferu, ja ne volim ni izgovarati te scenarije, ali moramo biti spremni na  sve”, zaključio je ministar.

Rekordna inflacija u Hrvatskoj – 10,8 posto. Marić: Moramo biti spremni na sve
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap