Rekorder u susjedstvu: 103-godišnjak prima mirovinu punih 80 godina i ima pravo na to

Milan Dalmacija
3. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

U entitetu Republike Srpske zabilježen je najstariji umirovljenik koji ima 103 godine, a mirovinu prima već 80 godina, ali i čovjek koji invalidsku mirovinu dobiva od 1958. godine. Direktor tamošnjeg mirovinskog fonda naglašava sve dulje trajanje korištenja mirovina.

Ilustracija (Pixabay)

Dok se u Hrvatskoj s vremena na vrijeme povede rasprava o visini mirovina, ali i povlaštenim mirovinama, u susjedstvu se bilježe neobični slučajevi. Tako je u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, zabilježen umirovljenik, koji najdulje prima mirovinu.

umirovljenici
Život u mirovini sve dulji: Hrvatska blizu europskog prosjeka, evo tko su rekorderi

Riječ je o 103-godišnjaku koji koristi obiteljsku mirovinu punih 80 godina. Pravo na to ostvario je kao dijete s invaliditetom, otkrio je za agenciju Srna, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, Mladen Milić.

– Iz godine u godinu imamo trend rasta duljine korištenja prava na mirovinu, koji trenutno iznosi 17,5 godina prosječno za svih 273.300 korisnika prava, što je za gotovo dvije godine više u posljednja dva desetljeća“, otkrio je Milić.

Osim spomenutog 103-godišnjaka, u evidenciji je i osoba koja koristi invalidsku mirovinu od 1958. godine. Milić tvrdi da na trend rasta duljine korištenja mirovine utječu mnogi faktori, poput napretka medicine i tehnologije, poboljšanih uvjeta rada i ugodnijeg načina života.

U Hrvatskoj se u posljednjih 10 godina povećalo prosječno trajanje primanja mirovine s 19 na 22 godine. Lani su, prema statističkim podacima, umirovljeni muškarci primali svoje mirovine 19 godina, a žene 25 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap