Ravnatelj KBC-a Split: “Stariji sugrađani mogli su mirno živjeti doma, a ne biti u bolnici”

Jasmina Grgurić Zanze
19. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Splitsko-dalmatinska županija, nakon grada Zagreba, ima najveći broj stanovnika zaraženih koronavirusom, više od 10 tisuća, s koliko je danas Hrvatska u jednom danu oborila sve dosadašnje rekorde. Ravnatelj splitskog KBC-a smatra kako je necijepljenje starijih razlog velikog broja hospitaliziranih na kisiku i respiratoru, a prosječna dob takvih pacijenata je preko 70 godina.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska danas obara rekord sa 10.427 zaraženih u protekla 24 sata. Gotovo jednako toliko je trenutno zaraženih građana Splitsko-dalmatinske županije. Ravnatelj splitskog KBC-a, Julije Meštrović upozorava da su kapaciteti prepuni s pacijentima na respiratoru i kisiku, a čija je prosječna dob preko 70 godina.

– Nešto manje ih je jutros u bolnici, što je dobro. Bilo ih je jučer 224, danas 210, manje ih je na respiratoru i to je dobar znak, no svejedno je velik broj. Stariji i necijepljeni su najugroženija skupina koju hospitaliziramo i liječimo u KBC-u – rekao je Meštović u emisiji U mreži Prvoga HRT-a.

Smatra da je takva situacija posljedica necijepljenja, kao i da su stariji građani trebali biti cijepljeni prije nekoliko mjeseci. Također, zbog zaraze izvan pogona imaju čak 140 djelatnika.

Poručio je stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije da se cijepe jer je tamošnja situacija velikog pritiska na bolnicu rezultat necijepljenja, pogotovo starijih.

– Ti stariji sugrađani mogli su i u toj starijoj životnoj dobi  i s kroničnim bolestima i dalje mirno živjeti doma, a ne biti u bolnici. Nisu bili cijepljeni na vrijeme i netko mora podnijeti odgovornost što nisu cijepljeni, a to su vjerojatno njihovi bližnji koji su ih krivo savjetovali – zaključio je Meštrović.

Ravnatelj KBC-a Split: “Stariji sugrađani mogli su mirno živjeti doma, a ne biti u bolnici”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap