Raskrinkana banda koja je u tri godine od starijih na prevaru izvukla 120 milijuna eura

Josip Mihaljević
13. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je putem telefonskih prevara, uglavnom od njemačkih umirovljenika, uspjela opljačkati preko 120 milijuna eura. Kriminalisti procjenjuju da je šteta još veća jer mnogi stariji zbog srama ni ne prijave da su prevareni.

poziv

Foto: Unsplash

Kriminalna arapsko-turska bandi je od 2018. do 2020. uspjela opljačkati preko 120 milijuna eura, najčešće od starijih građana u Njemačkoj. Kriminalisti procjenjuju da je šteta vjerojatno još i veća jer mnogi stariji zbog osjećaja srama ni ne prijave da su prevareni, piše Večernji list.

Prevaranti su koristili posebne pozivne centre u Turskoj, a njemačkim se umirovljenicima lažno predstavljali kao policajci. Zvali su ljude koji žive u naseljima gdje dolazi do povećanog broja provala pa bi ih nagovorili da im predaju dragocjene predmete poput zlata, nakita i ušteđevine na “čuvanje”. Umirovljenike bi zatim posjetili lažni policajci, a zapravo kriminalci, koji bi na “čuvanje” dobili zlato, nakit i ušteđevinu.

U Turskom gradu Izmiru traju sudski procesi protiv 81 optuženog iz spomenute bande. I njemačke vlasti nekoliko godina intenzivno prate rad ove skupine koja je povezana i s drugim pljačkama diljem Njemačke. Iz Turske pak stiže poruka kako su tijekom istrage zaplijenili novac i nekretnine u vrijednosti od 105 milijuna eura te da bi, u slučaju presude, dio toga mogao biti isplaćen oštećenim umirovljenicima.

Raskrinkana banda koja je u tri godine od starijih na prevaru izvukla 120 milijuna eura
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap