Radovan Karadžić će zbog svojih zločina umrijeti u zatvoru

Josip Mihaljević
21. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Radovan Karadžić jučer je pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, presudilo je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Bivši predsjednik Republike Srpske kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti, etničko čiščenje, teroriziranje Sarajeva…

radovan karadžić

Foto: Radovan Karadžić dugo je vremena proveo kao bjegunac pod lažnim identitetom “Dr. Dabić” | Youtube screenshot

Radovan Karadžić bio je predsjednik Republike Srpske od 1992. do 1996. godine tijekom rata u BiH. Haški sud ga je po završetku mandata optužio za ratne zločine, međutim uspješno se kao bjegunac skrivao sve do 2008. godine.

Proveo 12 godina kao bjegunac

srebrenica genocid
[11.7.] Srebrenica pala pod kontrolu srpskih snaga, nakon nekoliko dana uslijedio je genocid

Iako bjegunac, Karadžić je operirao u jednoj privatnoj klinici u Beogradu pod lažnim identitetom liječnika alternativne medicine – famozni doktor Dabić. U tom je periodu pod još jednim lažnim identitetom (Petar Glumac) slobodno putovao Europom.

Ipak, uhićen je 21. srpnja 2008. godine i izručen Haškom sudu koji ga je optužio za čak 11 slučaja ratnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka iz BiH.

Prije tri godine, prvostupanjski sudski proces je završio, a Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora. Žalio se na tu presudu, a Haški sud specijaliziran za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji je prestao postojati u međuvremenu. Tijelo koje je naslijedilo slučaj (Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove) u potpunosti je odbacilo njegovu žalbu i jučer mu je zatvorska kazna s 40 godina skočila na onu doživotnu.

“Koljač iz Bosne”

Zajedno s Ratkom Mladićem, još jednim doživotnim osuđenikom, dijelio je nadimak “koljač iz Bosne”. Karadžić je na početku sudskog procesa rekao kako se ne osjeća krivim glede 11 optužbi na njegovo ime.

Optužen je za sljedeće:

1. Genocid u Bratunacu, Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku

2. Genocid u Srebrenici.

3. Progon na temelju rase, vjere, političkih uvjerenja i zločin protiv čovječnosti na 23 različite lokacije.

4. Istrebljivanje, zločin protiv čovječnosti

5. Ubojstvo, zločin protiv čovječnosti

6. Ubojstvo, kršenje ženevske konvencije

7. Deportacija, zločin protiv čovječnosti

8. Nehumano postupanje prema zatvorenicima

10. Nezakonit napad na civile

11. Uzimanje UN-ovih vojnika za taoce

Od svega toga, osuđen je zbog genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i dobio je doživotnu zatvorsku kaznu. Sudac je ustvrdio kako su zločini bili “neviđenih razmjera i brutalnosti”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap