[11.7.] Srebrenica pala pod kontrolu srpskih snaga, nakon nekoliko dana uslijedio je genocid

Josip Mihaljević
11. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1995. godine, Vojska Republike Srpske i specijalna srpska vojna postrojba Škorpioni zauzeli su grad Srebrenicu. U Bosni i Hercegovini tada se odvijao rat, a UN nije mogao spriječiti ono što će uslijediti. Između 13. i 19. srpnja, srpske snage su pobile 8.372 bošnjačkih žena i muškaraca.

srebrenica genocid

Foto: Youtube screenshot

Dan prije nego što su Srbi ušli u Srebrenicu, situacija u gradu bila je napeta. Pukovnik Karremans (zapovjednik Nizozemskog bataljuna) tražio je od NATO-a hitnu pomoć radi obrane grada budući da se Vojska Republike Srpske (VRS) približavala. Zrakoplovi NATO-a nisu mogli previše napraviti nakon što je VRS zaprijetio da će ubiti nizozemske vojnike koji su se tada nalazili u zarobljeništvu, kao i da će granatirati bazu UN-a u obližnjim Potočarima gdje se nalazila baza UN-a koja je zbrinjavala između 20.000-30.000 civila.

Nakon što su zauzeli Srebrenicu, Srbi su se probili do Potočara i tamo su se dogodila prva ubojstva i silovanja. Svjedočanstva preživjelih opisuju nehumane uvjete pod kojima su preživljavali, bez hrane, bez vode i pod tuđom čizmom.

U narednim danima, srpske su snage počele odvajati muškarce od ostalih izbjeglica. Kamionima i autobusima bi ih odvodili na prazna polja, usred ničega, i tamo bi ih ubijali. Masovne egzekucije počele su 13. srpnja i trajale su do 16. srpnja. Ubijeno je ukupno 8.372 ljudi.

Vijest o genocidu u Srebrenici obišla je svijet tek u kolovozu, kada su počela i prva istraživanja. Forenzičari su utvrdili kako su Srbi pokušali prikriti svoje zločine, prenoseći tijela iz većih grobnica u neoznačene manje grobnice koje su razbacane po istočnoj Bosni.

Glavni i odgovorni za ovaj masakr su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momčilo Krajišnik. Karadžić je 2016. godine osuđen na 40. godina zatvora, Ratko Mladić dobio je doživotnu zatvorsku kaznu 2017. godine, a Krajišnik je osuđen za zločine protiv čovječnosti, ali ne i genocid. Trenutačno je na slobodi.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i Europski parlament službeno su okarakterizirali pokolj u Srebrenici kao genocid. Europski parlament je 2009. godine proglasio 11. srpnja kao “Dan sjećanaj na genocid u Srebrenici”.

Službena vlast Republike Srpske preuzela je odgovornost za počinjeni pokolj  2003. godine, a Narodna skupština Republika Srbije osudila je pokolj tek 2010. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.7.] na ovom linku.

[11.7.] Srebrenica pala pod kontrolu srpskih snaga, nakon nekoliko dana uslijedio je genocid
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap