Rad na pola radnog vremena u mirovini: Koliko sati smijem raditi dnevno?

Jasmina Grgurić Zanze
19. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Rad u mirovini sve je popularniji među umirovljenicima, iako još uvijek ne obuhvaća ni dva posto te populacije u Hrvatskoj. Ipak, zbog sve širih mogućnosti zaposlenja uz zadržavanje isplate mirovine brojke su stalnom u porastu. Umirovljenici smiju raditi do polovine radnog vremena pa se mnogi  pitaju znači li to četiri sata dnevno ili pak satnicu kroz tjedan smiju rasporediti drugačije. Evo odgovora!

Foto: Pixabay

Umirovljenici koji su u starosnoj mirovini, prijevremenoj mirovini ili obiteljskoj mirovini, dakle umirovljeni prema općim propisima, smiju se zaposliti uz isplatu pune mirovine, ali samo do polovine radnog vremena. Šire pravo imaju umirovljeni vojnici i policajci koji uz ovu opciju mogu birati i rad na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine. Branitelji imaju jednaka prava kao i obični umirovljenici.

U slučaju HRVI statusa (hrvatski ratni vojni invalidi) s općom nesposobnosti za rad, zaposlenje je na 3,5 sati dnevno, dok kod djelomične nesposobnosti za rad umirovljeni branitelj s HRVI statusom može raditi puno radno vrijeme, a mirovina će mu se umanjiti za jednu trećinu.

Mnoge umirovljenike buni sama definicija rada do polovine radnog vremena, pri čemu se pitaju moraju li baš svaki dan raditi četiri sata ili satnicu mogu drugačije rasporediti kroz tjedan ili mjesec. Neke pak zanima smiju li raditi terenske poslove.

Zakonom o radu propisano je da se radno vrijeme radnika može rasporediti u jednakom, odnosno nejednakom trajanju po danima, tjednima i mjesecima. Raspored radnog vremena utvrđuje se propisom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, odnosno  pisanom odlukom poslodavca.

Zaposleno skoro 20.000 umirovljenika: Evo gdje rade "obični", a gdje "povlašteni"!

“Za one radnike koji su zaposleni do polovice punog radnog vremena, primarno je bitno da je ispunjen traženi uvjet trajanja radnog vremena na tjednoj razini (dakle, najviše 20 sati tjedno, što ne mora nužno biti četiri sata dnevno).

Drugim riječima, moguće je raditi npr. dva dana u tjednu po osam sati dnevno i još jedan dan četiri sata, da bi bio ispunjen uvjet najdužeg dozvoljenog trajanja radnog vremena tj. do polovice punog radnog vremena.

Pritom, sukladno Zakonu o radu, nema zapreka niti za obavljanjem rada na terenu” – odgovorili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za Dnevnik.hr.

Naravno, umirovljenici mogu raditi i kraće od četiri sata dnevno, odnosno 20 sati tjedno ako tako žele.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap