Rad u mirovini: Zaposlenih umirovljenika čak tisuću više u zadnjih šest mjeseci!

Jasmina Grgurić Zanze
19. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Starosnih umirovljenika koji rade na pola radnog vremena uz zadržavanje isplate mirovine prije dvije godine bilo je oko 2,5 tisuće. Brojka je narasla do oko 4.000 zaposlenih penzionera u travnju ove godine, da bi u rujnu skočila na čak više od 5.000! Trendu porasta radno-umirovljenog stanovništva pogoduje nedostatak snage na tržištu rada. A kada u siječnju starta i nova zakonska izmjena koja će proširiti pravo rada i na prijevremene umirovljenike, za očekivati je prav “boom.”

Umirovljenici imaju pravo na više oblika rada uz zadržavanje mirovine Foto: Pexels

Proširenje prava na rad uz zadržavanje mirovine jedno je od rijetkih pozitivnih pomaka koji starijoj populaciji donosi mirovinska reforma. Naime, osim građana u starosnoj mirovini, s primjenom novog zakona na pola radnog vremena radit će moći i prijevremeni umirovljenici. Ipak, sadašnjim prijedlogom ne nudi im se jednaka mogućnost kao i umirovljenim djelatnim vojnim osobama, policijskim službenicima i ovlaštenim službenim osobama da biraju između punog radnog vremena i isplate pola mirovine ili isplate cijele mirovine uz rad do pola radnog vremena, nego samo ovo potonje.

Četvrtina radnika više u posljednjih šest mjeseci

Analiza: Hrvatska ima tržište rada za starije osobe, ali radnike će radije uvesti iz inozemstva

Dvojbe nema, širenje prava na rad vratit će brojne prijevremeno umirovljenje građane na tržište rada, prvenstveno zbog nižih mirovina koje uživaju zbog penalizacije. Rad uz mirovinu za njih će u prvom redu predstavljati krpanje nedostojnih staračkih budžeta. Naravno, ukoliko će ih poslodavac željeti angažirati, što u trenutnom nedostatku radne snage, te posljedično tomu sve većem broju starijih radnika, neće biti nemoguće kako se čini. Dok su umirovljenički sindikati pozdravili ovu mjeru, oni radnički nisu bili posebno oduševljeni, smatrajući kako će se time još dodatno istisnuti mlade s tržišta rada, a poslodavcima omogućiti da po za njih povljnijim uvjetima angažiraju jeftiniju radnu snagu.

Za sada, možemo govoriti jedino o špekulacijama, a s obzirom na veliki broj onih koji rade honorarno, preko ugovora o djelu, u kućnoj radinosti, poljoprivredi pa i na crno, ni statistike ne pokazuju jasnu sliku. No, ukazuju na određene trendove, a to je sve veći broj zaposlenih umirovljenika!

Naime, broj umirovljenika u radnom odnosu na pola radnog vremena u samo posljednjih šest mjeseci povećao se za čak 25 posto! Trend povećanja nastavlja se i brojkom izgleda ovako:

  • U travnju 2016. godine Hrvatska je u radnom odnosu na pola radnog vremena imala 2.434 umirovljenika
  • Dvije godine kasnije, u travnju 2018. godine gotovo ih je dvostruko više, točnije 4.012 zaposlenih umirovljenika
  • Podaci HZMO-a za rujan pokazuju skok na čak 5.035 zaposlena umirovljenika

Najviše stručnjaka i trgovaca

Iz svega je vidljivo i ubrzanje povećanja, jer je sada za jednak brojčani skok potrebno dvostruko manje vremena, što će se dodatno pojačati trendovima na tržištu rada i proširenim pravom rada prijevremenih umirovljenika. Također, trendovi pokazuju i sve veći broj radnika u dobi od 55 do 65 godina.

Podaci: Statističke informacije HZMO-a

Kada promotrimo strukturu radnih penzionera, većinu čine muškarci, njih 3.088 u odnosu na 1.947 žena. Na nepuno radno vrijeme do 4 sata dnevno uz isplatu mirovine najviše je angažirano stručnjaka, znanstvenika i tehničkih djelatnika, njih jedna petina, odnosno oko tisuću. Druga najveća branša za hrvatske umirovljenike je trgovina (818 radnika nakon 65. godine), a treća zdravstvena zaštita i socijalna skrb (579 djelatnika). Slijede prerađivačka industrija (479 zaposlenih) te građevinarstvo (579 osoba). Važno je istaknuti i turistički sektor, jer u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane radi više od 300 umirovljenika.

Porast radnika bilježe i poslovi prijevoza i skladištenja, na kojima preko ugovora na pola radnog vremena radi 374 umirovljenika, među kojima su mnogi vozači taksija. Više od 200 naših umirovljenika i dalje je djelatno i u obrazovanju te administraciji.

Statističke informacije HZMO-a

Zanimljivo je pogledati i pokazatelje zaposlenih umirovljenika prema županijama. Najviše ih je zaposleno na području Grada Zagreba, njih čak 1.585 od već spomenutih nešto više od pet tisuća koliko ih radi na pola radnog vremena. Među županijama, prednjači Primorsko-goranska (646), a potom Splitsko-dalmatinska (575). U Istarskoj radi više od 400 umirovljenika, po oko 200 njih u Osječko-baranjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Zagrebačkoj, dok najmanje radnih penzionera ima u Požeško-slavonskoj, svega 20-ak.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap