Račun iz trgovine ne bacajte odmah jer biste mogli dobiti kaznu od 260 eura

Ana Kanazir
11. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Važno je da nakon kupnje dobijete račun koji je fiskaliziran, ali i da taj račun imate kod sebe još neko vrijeme. Naime, kako saznajemo iz Porezne uprave, ako nemate račun kada izađete iz poslovnog prostora i ne pokažete ga na zahtjev službeniku Porezne ili Carinske uprave možete dobiti kaznu od 20 pa sve do 260 eura.

Izdavanje računa

Izdavanje računa | foto: Unsplash, Towfiqu barbhuiya

Prema Zakonu o fiskalizaciji, u poslovnom zatvorenom prostoru mora stajati obavijest o obveznom izdavanju računa, ali i o obvezi kupca da zadrži račun. U suprotnome, kupac koji nema račun može dobiti paprenu novčanu kaznu. Kao što smo pisali ovdje, umirovljenici više preferiraju plaćanje karticom, ali u ovom slučaju to neće puno značiti jer su pravila ista za sve vrste plaćanja.

Vađenje novca iz smeđeg novčanika u kojemu se nalaze i kartice
Naši umirovljenici najviše vole plaćanje karticom: 'Koliko para, toliko muzike'

Kako su nam rekli iz Porezne uprave, u okviru njihovih nadzornih aktivnosti provode se i postupci praćenja izdavanja računa, kao i postupci nadzora fiskalizacije. Upravo zato, službenici mogu zaustaviti kupce i napisati im kaznu, u slučaju da nemaju račun kada izađu iz poslovnog prostora. Kazna iznosi od 20 do 260 eura.

– Sukladno odredbama članka 25. i 26. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom obveznik fiskalizacije dužan je u poslovnom prostoru (zatvorenom) na svakom elektroničkom naplatnom uređaju ili drugom vidnom mjestu istaknuti obavijest o obvezi izdavanja računa te obvezi kupca da preuzme i zadrži izdani račun. Kupac te svaki primatelj računa dužan je zadržati izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora te isti pokazati na zahtjev ovlaštene osobe, službenika Porezne i Carinske uprave, rekli su nam iz Porezne uprave.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap