Puževi su nametnici u vrtu, a možete ih se riješiti na nekoliko načina

Ana Kanazir
13. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Puževi su neprijatelji svakog vrta i često ih se vrlo teško riješiti. Ipak, dobra vijest je da postoji više načina koje možete isprobati i na kraju ćete biti bez ovih nametnika. Svi načini su prirodni, a većinu sastojaka imate i kod kuće. Potrebno je samo biti strpljiv i svaki dan u vrt stavljati napravljene smjese, a odbit će ih i određene biljke koje možete posaditi.

Puž na zelenom listu

Puž | Foto: Pixabay, Veronika_Andrews

Puževi su male životinje koje jede salatu, ali i drugo povrće ili biljke u vrtu. Problem je što ih se teško riješiti, a gdje je jedan puž, najčešće ih ima još. Ipak, postoje načini kako ih ukloniti.

Puževi s kućicom ili puževi golaći su nepoželjni gosti u svakom vrtu. Problem s njima je što uvijek dolaze u paru i nikada nećete vidjeti samo jednog. U vrtu prave štetu na voću i povrću, a dobra je vijest da ih se možete riješiti prirodnim putem.

Pivo

Stavite pivo u posudu ili bocu i čekajte da se puževi uhvate u zamku. Ostavite jednu ili više ovih posuda po vrtu preko noći i ujutro ćete imati što vidjeti. Puževe privlači pivo, a jednom kada u njega uđu će se utopiti. Svakih nekoliko dana izlijte staro i stavite novo pivo u posude.

Oštre površine

Puževima smetaju i oštre površine koje će ih ozlijediti, a samim time se i više neće moći kretati i doći do povrća ili voća. Po vrtu stavite izmrvljene ljuske jaja ili pak pijesak i šljunak. Ovakve stvari možete staviti uz samo povrće.

Određene biljke

Puževi ne vole biljke s intenzivnim mirisom poput lavande, ružmarina ili kadulja, a klonit će se i biljaka koje imaju bodljikavo lišće ili lišće koje je sjajno i dlakavo. Posadite ove biljke uz povrće i puževi mu se neće približiti. S druge strane, puževi vole biljke poput nevena. Ovaj se cvijet onda može zasaditi kao mamac, na kraju vrtu, na koji će se skupljati puževi pa onda neće ići na povrće.

Copy link
Powered by Social Snap