Putin umirovljenicima diže mirovine za 8.6 posto, ali zbog inflacije neće puno značiti

Josip Mihaljević
12. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako će u ovoj godini povećati mirovine ruskim umirovljenicima za 8,6 posto. Međutim, inflacija im se bliži najvećoj stopi u zadnjih šest godina pa će umirovljenici  na kraju vrlo malo profitirati.

Vladimir Putin Foto: Pixabay

Ruski će umirovljenici ove godine dobiti 8,6 posto veće mirovine, najavio je predsjednik Vladimir Putin. Međutim, inflacija u svijetu dostiže vrlo visoke razine, a u Rusiji se bliži najvećoj razini u zadnjih šest godina, piše Reuters.com. Zbog toga će povećanje na papiru izgledati poprilično veliko, ali u stvarnosti će umirovljenici imati tek blago povećanje kupovne moći.

ruski umirovljenici
Ruski umirovljenici imaju manje mirovine nego Hrvati, ali ne moraju kopati po smeću

Putin je prošle godine, uoči izbora, u sklopu korona-mjera znatno povećao socijalne izdatke i plaće u javnom sektoru, a analitičari su već tada to nazvali “gorivom za inflaciju”.

Prvi podaci govore kako im je inflacija u prošloj godini iznosila 8,4 posto zbog čega centralna banka mora stegnuti monetarnu politiku.

“Prošle odluke neće ljudima pokriti troškove koji nastaju u sadašnjosti. Inflacija je ubrzala prošle godine. Tako da predlažem povećanje mirovina blago iznad iznosa inflacije”, kazao je Putin na sastanku vlade.

Putin umirovljenicima diže mirovine za 8.6 posto, ali zbog inflacije neće puno značiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap