Pučka kuhinja u Zagrebu i ove godine priprema božićni ručak: ‘Važno je staviti fokus na ljude o kojima nitko ne brine’

Ana Kanazir
14. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Pučka kuhinja na Svetom Duhu redovito priprema hranu za sve one koji si je ne mogu sami priuštiti. Upravo je ova kuhinja prošle godine bila jedina otvorena na Božić, a i sada spremaju svečani ručak na ovaj dan. Uz to, trenutno imaju i posebnu humanitarnu akciju ‘Obrok za obrok’ u sklopu koje se nalaze adventske kućice ispred kuhinje, a na kojima se skupljaju donacije. Više detalja nam je ispričao fra Vladimir Vidović, ravnatelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Advent ispred Pučke kuhinje

Pučka kuhinja | Foto: Privatna arhiva

Problem siromaštva i beskućništva je u Hrvatskoj jako velik. Toliko velik, da se ne zna točan broj onih koji žive ispod linije siromaštva. Upravo oni često i nemaju gdje pojesti topli obrok pa se za njih, između ostaloga, brine Pučka kuhinja na Svetom Duhu u Zagrebu koja svaki dan nudi besplatne obroke, a nešto posebno spremaju i za Božić.

Svakodnevno se pripremi 400 obroka

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svaki dan pripremi oko 400 toplih obroka, a taj broj je otprilike isti posljednje dvije i pol godine, kako nam je otkrio fra Vidović. Dodao je i kako se broj nešto malo povećao 2020. godine, u vrijeme epidemije i nakon potresa, dok je trenutno taj broj stabilan.

Ipak, pred Božić i pred Uskrs dolazi malo veći broj ljudi, ali, kako napominje fra Vidović, to nije ništa dramatično. Ne radi se o velikom povećanju obroka, a vjerojatni razlog povećanja je hladnije razdoblje i vrijeme pred blagdane.

– Smatram da je problem siromaštva jedna velika nevolja za čitavo čovječanstvo, odnosno gotovo je sramota da je netko u Zagrebu danas gladan. Zato smo mi tu koji ćemo uskočiti, ublažiti te posljedice siromaštva i jednostavno iskazati jednu konkretnu kršćansku ljubav prema bratu i sestri u potrebi, rekao nam je fra Vidović.

Humanitarna akcija ‘Obrok za obrok’

Posebna humanitarna akcija ‘Obrok za obrok’ se odvija sada već šesti puta prije blagdana. Ove godine se radi o druženju ispred Pučke kuhinje, gdje se nalaze i kućice na kojima se mogu kupiti hrana i piće.

– Humanitarna akcija se odvija od 16 sati do 21 sat svakodnevno, a svi koji dođu mogu konzumirati odabrana jela koja smo pripremili. Tu su: sarma, kobasice, fritule, kuhano vino, medenjaci,… Kupovinom ovih namirnica možete poduprijeti akciju, a uz to, bitno nam je i razviti svijest o ljudima koji su na marginama, koji su na periferijama i koji nemaju ni ono osnovno. Premda živimo u razdoblju blagostanja, prosinac je mjesec darivanja i nekako smo osjetljiviji za potrebe drugoga pa je važno staviti fokus na ljude o kojima nitko ne brine jer dio naših korisnika su i beskućnici, objasnio nam je fra Vidović.

Humanitarna akcija Obrok za obrok

Humanitarna akcija Obrok za obrok | Foto: Privatna arhiva

Poseban božićni ručak

Baš kao i svake godine i ove se sprema poseban božićni ručak za sve one koji nemaju financijske mogućnosti za pravi blagdanski obrok.

– Pripremit ćemo jedan lijepi božićni ručak u suradnji s našim dobročiniteljima i svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji ‘Obrok za obrok’ kroz cijeli advent, a kulminacija je upravo božićni ručak koji će biti 25. prosinca u 15 sati. Imat ćemo poprilično bogat blagdanski stol. Pripremit ćemo pečeni odojak, tu će biti francuska salata i deserti, otkrio nam je ravnatelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Osim toga, dodao je i kako će ove godine biti jedno ugodno iznenađenje, odnosno u suradnji s Osnovnom školom Pavleka Miškine djeca iz škole će pripremiti prigodne božićne čestitke, što je još jedan doprinos koji će razveseliti sve koji će doći na ručak.

– Prijašnje godine je bio poprilično velik broj ljudi, govorimo o više od 500 ljudi. Tu se jako puno toga podijelilo i napravilo jer smo bili jedina pučka kuhinja koja je radila na sam Božić. Na to sam, kao voditelj, jako ponosan. Ovo je jedan konkretan doprinos nas fratara ljudima koji ne mogu imati pristojan i dostojanstven obrok, a mi ćemo podijeliti ono što imamo i biti s njima, rekao je fra Vidović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap