Prvi put nakon dugo vremena: Manje od 100 novih slučajeva i manje od 100 pacijenata na respiratoru

Josip Mihaljević
1. veljače 2021.
Novosti
A- A+

 Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Po prvi put nakon dugo vremena imamo manje od 100 novozaraženih, ali i manje od 100 pacijenata na respiratoru.

Vili Beroš stožer

Foto: Ministar zdravstva Vili Beroš | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 94 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2551.

Među njima je 1288 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 98 pacijenata.

Preminulo je 27 osoba. 

“Radi se o osobama starije životne dobi, prosjek je 75 godina s multiplim komorbiditetima. Najmlađa osoba imala je 45 godina, imala je kardiorespiratorni arest i moždanu komu”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 232520 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5054 preminule, ukupno se oporavilo 224 915 osoba od toga 439 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14 303 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 193 006 osoba, od toga 1.881 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s jučerašnjim danom, cijepljeno je 58829 osoba, a utrošeno je 83920 doza. S dvije doze cijepljeno je 25.099 osoba.

Pojedini kafići i teretane otvorili

Novinari su članove Stožera pitali da prokomentiraju otvaranje pojedinih kafića i teretana, no čini se kako se na taj potez odlučilo puno manje ljudi nego što je najavljeno prošloga tjedna. Hoće li se vlasnicima kafića barem dozvoliti prodaja kave za van?

“Mi smo oprezno zadovoljni zbog povoljnije epidemiološke slike. Imali smo velik broj novooboljelih koji je stvarno opteretio zdravstveni sustav u tom trenutku.

Tada je Hrvatska imala nešto liberalnije mjere, međutim, kombinacijom niza faktora, ali prije svega i discipline naših sugrađana, mi svi skupa stvaramo bolju epidemiološku situaciju. Hrvatska u ovom trenutku među zemljama EU ima ponajbolje brojke, a istovremeno imamo manje stroge mjere od svih ostalih država članica Europske unije. To je činjenica koja se nedovoljno jasno čuje pa i komunicira”, kazao je Božinović.

Imamo najmanje stroge mjere u Europi, ali epidemija traje, poručio je Božinović.

“Mi ne možemo odustati od svih mjera, sve što se radi radi se na temelju načela koje je Vlada postavila na početku – to je zaštita zdravlja, to je razmjernost tih mjera i to je postupnost tih mjera. Od toga niti možemo niti hoćemo odustati.

Jasno nam je da je teško svima koji ne mogu raditi svoj posao u ovim vremenima, i to nije nikakav izum ili samovolja hrvatskog stožera. Barovi i teretane su zatvorene diljem Europe, njihovo zatvaranje ni tamo ni ovdje nema nikakav drugi motiv osim usporavanja širenja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije”, poručio je Božinović.

Stiže novo cjepivo – je li pogodno za starije?

Uskoro bi trebalo stići AstraZenecino cjepivo koje je registrirano prošloga tjedna za EU. Međutim, pojavile su se određene sumnje koliko je to cjepivo efikasno kod starijih ljudi.

“Cjepivo je registrirano za sve dobne skupine iznad 18 godina za sve europske agencije za lijekove. Istina je da u izvještaju koji je AstraZeneca dala postoje neke dvojbe oko toga koliko je točno učinkovito, ali cjepivo je prema izvještaju Europske agencije za lijekove učinkovito i za starije dobne skupine.

Mi ćemo neka pitanja koja imamo, oko broja ispitanika osoba između 55 i 65 godina i starijih od 65 godina, sutra reći AstraZeneci, ali to neće promijeniti odluku Europske agencije za lijekove koja je registrirala cjepivo za sve dobne skupine”, kazao je Capak.

Toplice su vikendima pune, a teretane ne mogu raditi

Novinari su članove Stožera pitali kako je moguće da u toplicama vikendima može biti čovjek na čovjek bez ikakvih epidemioloških mjera, a teretane ne smiju raditi uopće.

“Ja bi samo rekao da, epidemiološki gledano, radi se o jako različitim tipovima objekata. Oni su vrlo različiti po riziku prijenosa infekcije. Već ako uzmete u obzir prisustvo klora u vodi za rekreaciju i vlagu u zraku koja se nalazi na bazenima koja djeluje zaštitno za prijenos koronavirusne infekcije, ti objekti po epidemiologiji uopće nisu usporedivi.

Mi nismo sretni kada vidimo slike gužvi, a sad nakon što smo ih vidjeli trebali bi uputiti inspekcijske službe da upozore vlasnike i organizatore da se drže mjera koje su propisane”, kazao je Capak.

Božinović: Korisnici domova za starije žive pod najstrožim mjerama

Novinari su pitali jesu li dozvoljene posjete u domovima za starije sada kada se dobar dio korisnika cijepio.

“Što se tiče domova za naše starije sugrađane, vi znate da županijski stožeri imaju pravo, i oni koriste to pravo, da donose mjere koje su strože od mjera koje vrijede za cijelu RH. Najveći dio tih mjera, koje su strože od nacionalnih odluka, tiču se upravo domova za starije.

Načelno, mislim da je epidemiološka struka, uključujući i Povjerenstvo koje postoji pri Ministarstvu rada, onaj dom u kojem se korisnici procijepe, dakle svi oni koji to žele, naravno da treba sačekati prvu dozu, drugu dozu, i onda još desetak dana – siguran sam da će županijski stožeri tražiti popuštanje strožih mjera koje su donijeli za domove. Mi sada niti znamo niti možemo znati gdje je cijepljenje završilo i gdje se može ići u tom smjeru”, kazao je Božinović.

 

Prvi put nakon dugo vremena: Manje od 100 novih slučajeva i manje od 100 pacijenata na respiratoru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap