Prosječni umirovljenik iz rada ima 72 godine: Evo podataka za branitelje i vojne mirovine

Josip Mihaljević
18. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Prema podacima HZMO-a, prosječni korisnik mirovine u Hrvatskoj star je 71 godinu i 8 mjeseci, a starosnu mirovinu primaju 21 godinu i 3 mjeseca. Međutim, ti podaci ne vrijede za baš sve umirovljenike u Hrvatskoj jer u službenoj statistici nema određenih korisnika mirovina po posebnim propisima. Donosimo podatke za njih!

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U HZMO-ovom dokumentu “Pregled osnovnih podataka o stanju u sustavu mirovinskog osiguranja” stoji podatak da je prosječna dob korisnika mirovina 71 godinu i 8 mjeseci. Međutim, ta se statistika odnosi na 1,15 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, dok je službena brojka korisnika prava na mirovinu nešto veća, 1,24 milijuna.

U dokumentu također postoji podatak o prosječnom korištenju tih 1,15 milijuna mirovina. Do tog podatka HZMO dolazi analizom korisnika mirovina kojima je u 2020. godini prestalo pravo na mirovinu (uzrok smrt). Prema najsvježijim podacima, ove godine je umrlo 38.445 korisnika mirovina:

  • Prosječna starosna mirovina od 2.543 kune prima se čak 21 godinu i 3mjeseca
  • Prosječna invalidska mirovina od 2.274 kune prima se u prosjeku 19 godina
  • Prosječna obiteljska mirovina od 2.200 kuna prima se u prosjeku 18 godina i 7 mjeseci

U gorespomenutoj statistici nedostaju korisnici mirovina djelatnih vojnih osoba, branitelja iz Domovinskog rata i HVO-a koji čine tri od ukupno 18 posebnih kategorija povlaštenih mirovina.

“Kategorije mirovina po posebnim propisima (JNA, HAZU, pomorci i ostale kategorije) već su uključene u korisnike mirovina koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Podatke o prosječnoj dobi i prosječnom korištenju prava na mirovinu ne vodimo”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

Prosječna dob korisnika braniteljskih i vojnih mirovina

HZMO nam je dostavio podatke o prosječnoj dobi za branitelje iz Domovinskog rata i djelatne vojne osobe, stanje na 31. listopada 2020. godine. Napomena – HZMO djelatne vojne osobe kategorizira skupa s policijskim službenicima i ovlaštenim službenim osobama.

Djelatne vojne osobe

U mirovini je 15.835 djelatnih vojnih osoba. Njihova prosječna mirovina iznosi 3.964 kune, a u prosjeku su stari 57 godina i 4 mjeseca. Dakle, u prosjeku su za 14 godina i 4 mjeseca mlađi od običnih umirovljenika iz rada.

Branitelji

U mirovini su 71.123 branitelja. Njihova prosječna mirovina iznosi 6.027 kuna, a prosječna dob 59 godina i 8 mjeseci. Dakle, u prosjeku su 12 godina mlađi od običnih umirovljenika iz rada.

Koliko dugo koriste mirovinu?

Dostavili su podatke o prosječnom korištenju mirovine, jednako kao u gornjem slučaju kod običnih mirovina (preko korisnika kojima je u 2020. godini pravo na mirovinu prestalo zbog smrti), no zbog malog uzorka vjerojatno nisu previše precizni.

Djelatne vojne osobe

U 2020. godini preminula su ukupno 163 korisnika takve mirovine, a u prosjeku im je ona iznosila 4.225 kuna.

Starosnu i invalidsku mirovinu u prosjeku su koristili 16 godina i 8 mjeseci, a obiteljsku 12 godina i 3 mjeseca. Dakle, vrijeme korištenja mirovine je kraće nego kod umirovljenika iz rada.

Branitelji

U 2020. godini preminulo je 576 branitelja iz Domovinskog rata, a prosječna mirovina im je iznosila 6.041 kunu. Velike su razlike po iznosima ovisno o vrsti mirovina:

  • Prosjek starosne – 3.177 kuna
  • Prosjek invalidske – 5.361 kunu
  • Prosjek obiteljske – 7.858 kuna

Što se tiče korištenja spomenutih mirovina, starosna se u prosjeku koristila tek 6 godina i 7 mjeseci. Invalidska se koristila 17 godina i 7 mjeseci, dok se obiteljska koristi najdulje – čak 24 godine i jedan mjesec.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap