Prosječni Hrvat potroši 200 kuna više nego što zaradi. Kako je tek onda umirovljenicima?

Jasmina Grgurić
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku danas je objavio iščekivani podatak o visini plaće u prosincu. O njemu je, uz povećanje troškova života, ovisilo koliko će biti prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina koje na kraju umirovljenicima donosi povećanje od mizernih 0,54 posto. Da mirovine sve više zaostaju za plaćama, unatoč redovnoj indeksaciji, govori podatak da one čine samo 41 posto udjela u prosječnoj plaći. Prosječni Hrvat sa srednjom plaćom na kraju mjeseca potroši 200 kuna više nego što je zaradio. Koje su onda šanse za preživljavanje nama umirovljenicima?

Foto: Mirovina.hr

Prosječnu plaću za prosinac objavio je danas Državni zavod za statistiku. Tim podatkom ujedno je poznat i postotak rasta mirovina koje se dvaput godišnje usklađuju prema rastu plaća i potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu. Umirovljenicima će tako u ožujku, sa isplatom razlike za siječanj i veljaču, biti isplaćena “povišica” od mizernih 0,54 posto.

Ako fali radnicima, kako tek ne bi umirovljenicima

Prosječna hrvatska mirovina isplaćena ovoga mjeseca iznosi prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 2.566 kuna, odnosno 2.880 kuna bez isplate mirovina u inozemstvo, što čini 41 posto udjela u prosječnoj plaći koja iznosi 6.999 kuna.

kune i euri
EKSKLUZIVNO: Poznat postotak usklađivanja mirovina!

No, prosjek koji se računa tako da se sve plaće zbroje i podijele s brojem zaposlenih nije realni pokazatelj. Bitniji je podatak o medijalnoj plaći koja se dobije na način da se sve plaće zaposlenih poredaju od najniže do najviše, a iznos u sredini označava medijan. To onda znači da polovica zaposlenih ima manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Medijalna plaća za prosinac iznosi 5.887 kuna. Pola zaposlenih u Hrvatskoj živi s više, a pola s manje. Kolika je medijalna mirovina nitko ne zna, jer HZMO ne računa taj podatak. No, očito da nismo ni na pola puta u odnosu na medijalnu plaću, ako je i sam prosjek više nego dvostruko niži.

U najboljem slučaju imamo za hranu i režije

Prema EU statistici obuhvaćenoj u redovnim godišnjim izvještajima Eurostata, prosječna potrošnja u Hrvatskoj 2019. godine po stanovniku je iznosila 9.730 eura, što je 810 eura mjesečno. Medijalna plaća kod nas u eurima iznosi 784 pa polovina zaposlenih građana troši 26 eura više nego što zaradi, dakle svakog mjeseca nedostaje im 195 kuna.

papir
Nitko u Hrvatskoj ne zna kolika je medijalna mirovina! Iz Mirovinskog dali sramotno objašnjenje

Pritom najviše trošimo na hranu, 148 eura mjesečno, što je oko 1.110 kuna, dakle gotovo polovina hrvatske prosječne mirovine ili petina medijalne plaće. Na režije i stanovanje odlazi nam tek nešto manje, 131 euro, odnosno oko 983 kune mjesečno. Ostali troškovi su 570 kuna za prijevoz, 268 kuna za zdravlje, 262 kune za obući i odjeću te 243 kune za komunikacije.

Potrošnja većine hrvatskih umirovljenika vrti se dakle isključivo oko prehrane i režija, dok o ostalomu – mogu samo sanjati. Povećanje mirovine od 0,54 posto neće im sigurno pomoći, kao ni “covid” dodatak čiju je isplatu država dogovorila s predstavnicima umirovljenika. Sve dok Vlada ne odluči povećati mirovine, boljoj računici ne možemo se nadati.

Prosječni Hrvat potroši 200 kuna više nego što zaradi. Kako je tek onda umirovljenicima?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap