Profesor Pravnog fakulteta: “Sramim se sve te nebrige prema ljudima koji su nas stvorili, odgojili i hranili”

Josip Mihaljević
25. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Koprić podijelo je na Twitteru priču o njegovoj majci. Njegova majka je danas nepokretna i odsjeda u domu za starije. Njemu to teško pada, a pravo pitanje koje društvo ignorira – kako li je tek njegovoj majci i što društvo čini da pomogne starijima?

dom za starije

Foto: Dom za starije u kojem odsjeda njegova majka | Twitter: @IKopric

“U ovom domu za starije i nemoćne već nekoliko mjeseci smještena je moja mama, sada nepokretna”, započinje profesor Koprić. Pita se koliko društvo vremena provodi razmišljajući o dječim vrtićima i ističe kako malo tko razmišlja o ljudima treće dobi i njihovim problemima.

U Hrvatskoj djeluje oko dva držav­na, 45 županijskih i 97 privatnih do­mova, te još oko 450 obiteljskih, sve­ukupno s nešto manje od 20.000 kre­veta, što je 2,38 posto ukupnog broja osoba starijih od 65 godina u zemlji, piše Sindikat umirovljenika.

Na stranu što većina starijih ljudi ne želi niti čuti za dom za starije, u nekim slučajevima oni su prijeko potrebni.

Profesor Koprić piše kako su problemi njegove majke počeli u 2011. godini, ničim izazvanim padom. Nakon brojnih pregleda i pretraga, napokon su dočekali dijagnozu: Parkinsonizam s gubitnikom pokretnosti, glasa i ukočenošću.

Kakav je to osjećaj kada si u glavi potpuno čist, a ne možeš napraviti većinu stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, pita se profesor Koprić. Njegova majka ne može samostalno sjesti na rub kreveta, ne može hodati, ne može se najesti – mora piti iz prilagođenih bočica. I sve to dok je u glavi svoja, razmišlja sto na sat o sebi, o životu i onom što ju čeka.

“Apsolutno je premalo ljudskosti u našem odnosu prema starijima, u načinu kako je prema njima postavljen sustav, društvena kultura. Sramim se sve te nebrige prema ljudima koji su nas stvorili, odgojili i hranili. Sramim se i vlastite nemoći da nešto poduzmem, preokrenem”, napisao je na svom Twitteru profesor Koprić.

Cijelu priču možete pročitati klikom na sljedeću poveznicu:

Profesor Pravnog fakulteta: “Sramim se sve te nebrige prema ljudima koji su nas stvorili, odgojili i hranili”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap