Profesor Bakić objasnio kako je dobar dio mirovinskog sustava devastiran 90-ih godina

Josip Mihaljević
19. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Naš mirovinski sustav ima brojnih slabosti, a današnje stanje je rezultat grubih nepravilnosti iz 90-ih godina, tvrdi profesor Damir Bakić. Naime, tada smo povukli svima nama poznate poteze s uništavanjem firmi i tjeranjem ljudi u prijevremenu mirovinu. Stvar je u tomu da se takvi potezi osjećaju tek desetljećima kasnije, u ovom slučaju – danas!

Profesor matematike Damir Bakić i jedan od rijetkih domaćih stručnjaka za mirovinski sustav u manje od deset minuta objasnio je kako je mirovinski sustav devastiran štetnim odlukama tijekom 90-ih. Priča je svima poznata – gašenje firmi u suspektnoj privatizaciji i kupovanje socijalnog mira povlaštenim mirovinama i masovnim slanjem aktivne radne snage u prijevremenu mirovinu.

“Mirovinski sustav je tada ne samo devastiran, nego je devastiran vrlo vrlo grubi zloupotrebama. Stvar je u tome da sve pogreške koje učinite u zakonodavstvu u mirovinskom sustavu – one su odgođene. One dolaze na naplatu mnogo godina kasnije, nisu vidljive odmah i za njih nećete platiti na sljedećim izborima. Nepovjerenje birača neće doći nakon što intervenirate u mirovinski sustav.

Te su pogreške trajne, odgođene u svom djelovanju i ireverzibilne, ne možete stvari više popraviti”, kazao je Bakić.

Bakić je kazao da je teško uopće naći paralelu s događanjima u 90-ima s bilo kojom nama usporedivom zemljom:

“To je bilo umirovljenje ispod i ispred svih granica. Mi smo tada bili uveli zloglasni dokup staža, mi smo ljude u punoj radnoj životnoj snazi prisilno penzionirali. Tog momenta smo jednu kompletnu generaciju poslali u mirovinu bez ikakve odgovornosti i bez ikakvog računa. Bez ikakve brige za taj mirovinski sustav 10, 20 ili 30 godina kasnije gdje smo točno danas”, objašnjava Bakić.

Mirovine ostvarili po zakonu, a visinu odredili po privilegiranim pravilima

Međutim, štetno djelovanje se kasnije nastavilo, ali je postalo malo suptilnije:

“Mirovinski sustav je korišten kao izvor mogućih benefita i to čisto političkih benefita i mnoge su mirovine dodjeljivanje po sasvim političkim linijama ili su pak ostvarene po zakonskim uvjetima, ali obračunate prema potpuno privilegiranih pravilima”, kazao je Bakić.

Bakić smatra da je krajnje nepravedno ne pokušati ispraviti ono što se ispraviti da.

Svaki sedmi umirovljenik ima povlaštenu mirovinu

Bakić je kazao kako je svaki sedmi umirovljenik na ovaj ili onaj način privilegiran. Ili je mirovinu naprosto dobio, ili ju je zakonski ostvario, ali mu je visina obračunata po privilegiranim propisima.

“Mi se zalažemo za temeljitu analizu i reviziju svih tih mirovina. Savršeno je jasno da većinu tih mirovina treba zadržati, ali je također savršeno jasno da su mnoge takve dodijeljene mirovine treba preispitati i provjeriti jesu li one plod političkih povlastica ili su nastale na temelju nevjerodostojne dokumentacije”, smatra Bakić.

Revizija mirovina po posebnim propisima, objašnjava Bakić, nije nužna iz razloga ušteda u mirovinskom sustavu nego je primarni motiv elementarni osjećaj socijalne pravde.

“Jednom moramo raščistiti s tim i uliti osiguranicima i postojećim umirovljenicima povjerenje da imamo brigu o socijalnoj pravdi i moramo pokazati da se ne mirimo s činjenicom da je netko neopravdano, nevjerodostojno ili bilo koji drugi neiskren ili nepravilan način došao do mirovine, osobito do mirovine koja je dvostruko veća od zarađene. To je nešto na što ne smijemo pristati”, kazao je Bakić.

Cijeli razgovor s profesorom Bakićem možete pogledati ovdje:

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap