Produljen rok za samopopisivanje, popisivači izlaze na teren. Što ako vas nema doma?

Jasmina Grgurić
27. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Digitalno samopopisivanje stanovništva trebalo je završiti jučer, no zbog problema sa stranicom rok je produljen do danas u ponoć. Popisivači koji su tako već trebali izaći na teren učinit će to od sutra. Državni zavod za statistiku donosi važne upute za građane.

Ilustracija: Rawpixsel

Dobar dio građana odlučio je čekati posljednji rok za digitalno popisivanje stanovništva koji je isticao jučer u ponoć. Uslijed navale korisnika preko sustava e-Građani došlo je do pada stranice pa je Državni zavod za statistiku (DZS) rok pomaknuo do danas u ponoć. Popisivačima je danas trebao biti prvi dan izlaska na teren, no po kućama će krenuti od sutra pa sve do 17. listopada.

Kako su već zabilježene pojedine prijevare starijih građana kojima su se prevaranti predstavljali kao popisivači, važno je znati prepoznati onog pravog.

Kako prepoznati popisivača?

Uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., popisivači stanovništva imat će akreditacije. Uz akreditacije imat će i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, kazali su danas iz DZS-a.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Hoće li popisivač doći ako smo se već popisali online?

Tijekom terenskog popisivanja popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Što ako nismo kod kuće?

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

“U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. do nedjelje 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana” – naveli su jučer iz DZS-a.

Svi podaci su tajni i isključivo služe za statističke svrhe

Popis stanovništva Hrvatske 2021. provodi se u dvije faze: od 13. do 26. rujna 2021. građani su se mogli samostalno popisat u elektroničkom sustavu e-Građani, a od 27. rujna do 17. listopada popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Taj je rok zbog tehničkih problema tijekom posljednjih sati digitalnog samopopisivanja sada produljen za jedan dan.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20. i 34/21.) i Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni Popisom 2021. tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Produljen rok za samopopisivanje, popisivači izlaze na teren. Što ako vas nema doma?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap