Procijepljenost ide prema 50 posto do kraja lipnja, građane najviše zanima kada ćemo skinuti maske

Josip Mihaljević
7. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer gostovala je na Hrvatskom radiju i otkrila da je najčešće pitanje koje građani upućuju posljednjih dana “kada ćemo skinuti maske”.

Foto: Unsplash

Epidemiološke brojke ususret turističkoj sezoni nastavljaju padati. Jučer smo imali 157 novih slučajeva zaraze i šest preminulih. Ponedjeljkom su brojke standardno najmanje, ali trend se nastavlja – imamo 42 nova slučaja i pet preminulih. U cijeloj Hrvatskoj imamo 1243 aktivna slučaja, od čega je na bolničkom liječenju 580 pacijenata, a na respiratoru njih 49.

Na temu epidemije covida-19 na Hrvatskom radiju gostovala je epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer koja je rekla da je do kraja mjeseca realistično očekivati procijepljenost od 50 posto populacije.

“Podaci govore da je gotovo 40 posto odraslog stanovništva procijepljeno. To su lijepe brojke, nisu još uvijek dovoljne, ali vjerujemo da ćemo do kraja lipnja doći i na postotak od 50 posto pa i više”, kazala je u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži prvog’.

Međutim, građane sve više od epidemiologa zanima pitanje kada ćemo moći skinuti maske, ali čini s velikom sigurnošću to ne znaju ni epidemiolozi.

“Na to pitanje ne mogu odgovoriti jer znamo preporuke da se maske i dalje nose bez obzira na cjepivo. Nošenje maski u zatvorenom i dalje se preporučuje, a podsjećam da neke zemlje imaju obvezu nošenja maski i na otvorenom. Znam da su problem, pogotovo sada na vrućinama, ali idemo se još malo strpjeti”, poručila je Mayer.

Kolarić: Moguće ukidanje nošenja maski, ali samo tamo gdje su svi cijepljeni

Epidemiolog Branko Kolarić gostovao je na N1 televiziji gdje ga je dočekalo slično pitanje.

“Računam da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene. Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti”, kazao je Kolarić.

Kao koordinator Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 nad starijim osobama komentirao je i stanje u domovima za starije. Izrazio je zadovoljstvo velikom procijepljenošću u domovima i kazao kako u cijeloj Hrvatskoj postoji dvadesetak zaraženih korisnika. Kazao je kako će se vjerojatno ukinuti ograničenje posjeta od maksimalno 15 minuta u slučaju da je posjetitelj cijepljen.

Umirovljenici oprezni oko epidemije

Naše smo čitatelje na portalu putem ankete pitali što misle dokle će ova covid situacija potrajati. U nešto više od 600 odgovora, najviše glasova odnijela je opcija da će ovo potrajati još nekoliko godina.

Najmanje glasova skupio je i najoptimističniji odgovor da će epidemija završiti kroz nekoliko mjeseci. Nešto više umirovljenika misli da će ljeto epidemiološki biti mirno, ali se boje novog vala na jesen.

Da će epidemija zakoračiti i u 2022. godinu misli nešto manje od 30 posto naših čitatelja, a kao što smo rekli, najveći dio njih misli da nam predstoje godine borbe s virusom.

Procijepljenost ide prema 50 posto do kraja lipnja, građane najviše zanima kada ćemo skinuti maske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap