Priča o HDZ-ovom ajvaru ima nastavak: Postoji mogućnost da su koristili službene staklenke za med koje su namijenjene pčelarima

Ana Kanazir
16. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Osim što se HDZ nedavno proslavio svojim ajvarom na Mićinoj ajvarijadi, sada se pojavilo pitanje o podrijetlu samih staklenki. Prvi je to primijetio saborski zastupnik Mosta, Marin Miletić koji je na svojoj Facebook stranici napisao kako HDZ krade pčelarske službene staklenke za med, a o cijelom slučaju se oglasio i predsjednik pčelarskog saveza.

ajvar HDZ

Na stranicama Hrvatskog pčelarskog saveza se može vidjeti kako ove staklenke za med stvarno izgledaju identično kao one s ajvarijade, a piše i kako se ove staklenke prodaju samo pčelarima. O spornim teglicama je komentar za Faktograf dao i predsjednik pčelarskog saveza. Da se podsjetite o kakvim se točno ajvarima i staklenkama radi, možete pročitati ovaj tekst.

Što kaže Miletić?

Na svojoj Facebook stranici saborski se zastupnik osvrnuo na cijeli slučaj i između ostalog napisao:

– HDZ-ov lopovluk ide u takvu bezobraznost da mažnjavaju posebne pčelarske službene teglice i u njih pune ajvar, onda lijepe etikete HDZ-a i prodaju ga… Ovo je teška kaznena prijevara, teško kazneno djelo. Pčelarska teglica se subvencijama financira, postoje posebni kalupi i ne bi ju trebali neki HDZ-ovi uličari imati za punjenje ajvarom. Podignut ću kaznene prijave protiv odgovornih da se ispita tko je prodao ovim ridikulima pčelarske teglice i tko je sve umočen u ovo koruptivno ludilo!

Prenosimo i cijeli status:

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

I HDZ se sprema za zimu svojim ajvarom: Na humanitarnom događaju predstavili svoje teglice

Što piše na stranici hrvatskog pčelarskog saveza?

Na stranicama pčelarskog saveza postoji rubrika „nacionalna staklenka“ gdje se mogu pronaći i ove informacije:

-Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji pčelinje proizvode proizvedene na vlastitom gospodarstvu stavljaju na tržište i koji su ujedno upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, piše na stranicama pčelarskog saveza.

Predsjednik pčelarskog saveza Dražen Kocet je za Faktograf izjavio kako se na fotografijama stvarno nalaze staklenke za med od 580 mililitara te kako kupiti ove staklenke mogu samo pčelari koji su upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka. Objasnio je i kako su ove staklenke mogle završiti u rukama HDZ-a.

– Moguće je da je staklenke kupio pčelar koji ih je dao na korištenje u te svrhe. Moguće je također da su staklenke skupljene od kupaca meda, u što HPS nema uvid. No, moramo spomenuti i problem s distributerom koji je naručio 200.000 staklenki još 2018. godine volumena, od 580 ml, koja nije kod pčelara prihvaćena i zapravo nije bilo interesa za kupnju. U nekoliko navrata se probalo naći rješenje da pčelari otkupe tu količinu staklenki, koja je distributeru stvarala problem troška skladištenja, po izrazito povoljnim uvjetima. U jednom trenutku distributer stavlja na tržište staklenku protivno ugovoru koji je s njima sklopljen. Na to reagiramo i 30. kolovoza 2022. odrađujemo sastanak s distributerom i o tome izvješćujemo ministarstvo poljoprivrede pokušavajući ponovno pronaći rješenje za isto. Moguće je da se radi upravo o tim staklenkama koje su u jednom trenutku bile dostupne na tržištu stakla u slobodnoj prodaji ostalom građanstvu, rekao je za Faktograf gospodin Kocet.

Priča o HDZ-ovom ajvaru ima nastavak: Postoji mogućnost da su koristili službene staklenke za med koje su namijenjene pčelarima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap