Prevarila HZMO za 75.000 eura: Zatajila smrt rođakinje i 20 godina podizala njenu mirovinu

Milan Dalmacija
4. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Puli tereti 52-godišnjakinju da je zatajila smrt svoje rođakinje na čiji je bankovni račun imala punomoć. Tako je punih 20 godina podizala mirovinu koja je nastavila dolaziti te je oštetila HZMO za gotovo 75.000 eura.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv 52-godišnje hrvatske državljanke. Nakon istrage terete je da je prevarila HZMO po članku 236. stavku 2. Kaznenoga zakona.

Ona je, naime, 1998. godine od vlasnice bankovnog računa s kojom je bila u srodstvu dobila punomoć za raspolaganje novcem s tog računa. Nakon njene smrti, optužena nije izvijestila banku i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje o smrti pa je od lipnja 2001. do prosinca 2021. godine nastavila podizati mirovinu koja je i dalje stizala na račun.

Time je oštetila HZMO za 560.982,21 kunu, odnosno 74.455,13 eura. Ako joj se dokaže krivnja, prijeti joj od jedne do osam godina zatvora. Inače, nedjela iz spomenutog članka, odnosno stavka Kaznenog zakona se progone po privatnoj tužbi, ako su počinjena na štetu bračnih i izvanbračnih partnera te članova obitelji u krvnom srodstvu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap