Prevaranti iz Zagorja “sređivali” mirovine, žrtve im plaćale i do 16 tisuća eura

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Zaista bizarna priča stiže iz srca Zagorja. Domišljati prevaranti iz Oroslavja obećavali su srediti mirovine ili veće iznose mirovina. Na taj su način uspjeli “preveslati” desetak osoba koje su im za tu nepostojeću uslugu isplatile nevjerojatne novčane iznose do čak 16 tisuća eura. Kako bi im platila, jedna je žena čak digla kredit.

Zagorci su im plaćali sulude iznose Foto: Pexels

Dvojica prevaranata iz Oroslavja zaradila su kaznene prijave zbog višestrukih prijavara i završila u istražnom zatvoru, a riječ je o 42-godišnjem J.R. i 49-godišnjem Z.B. poznatih policiji po raznim prijevarama još od ranije, piše Zagorje.com. Da stvar bude bizarnija, dok su bili iza rešetaka ne samo da nisu primijenili dosadašnji prevarantski stil života, nego su s prevarama nastavili varajući ostale zatvorene prevarante, i to cimere koji su izdržavali kazne zbog sređivanja mirovina. Tako su jednom zatvorenu čak “prodali” i raniji izlazak iz zatvora za nekoliko desetaka tisuća eura.

Novac preuzimali ispred zgrade USKOK-a

Tek što je ovaj “hollywoodski” dvojac izašao iz zatvora, bacio se u novi biznis. Vrijeme na slobodi koristili su predstavljajući se lažnim imenima, ali i funkcijama pa su tako bili djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje, policajci, ali i djelatnici USKOK-a i PNUSKOK-a. Kako su ljudima obećavali srediti mirovine, Zagorci su im isplaćivali od 7 do 16 tisuća eura te čak dizali i kredit.

Da bi u prevarama djelovali kao stručnjaci, svoje bi žrtve kontaktirali i nakon što bi primili novac kako bi ih obavijestili o daljnjim koracima sređivanja penzije. Jednoj žrtvi jedan od prevaranata se javio tvrdeći da je završio u bolnici zbog infarkta te da je njegov predmet preuzeo kolega. Tada je na scenu stupio drugi prevarant i uspio iskamčiti dodatni novac.

Kruna njihove drskosti svakako je to da su se predstavljali kao djelatnici USKOK-a. Žrtvama bi govorili kako se protiv njih pokreću postupci zbog kojih će završiti u zatvoru i platiti milijunske kazne, ali da oni to ‘mogu srediti’. Tako im je u jednom slučaju isplaćeno čak 50 tisuća eura. Zahtijevali su i da se primopredaja novca obavi u Zagrebu ispred zgrade USKOK-a, kako bi djelovali još uvjerljivije.

Također su se predstavljali kao policijski službenici pa osobama u financijskim problemima za koje su znali da im prijete novčane kazne nudili da će to “riješiti” ako im plate polovicu iznosa. Jednom Zagorcu, koji je trebao platiti kaznu od 5.000 kuna, na prijevaru su uzeli 2.500 kuna.

Za prevarene nema sankcije, policija poziva da se jave

Iz Policijske uprave kazali su da se broj prevarenih Zagoraca penje zasigurno na tridesetak, ali da je pitanje koliki je stvarni broj žrtava, jer mnogi prevareni šute zbog straha od kaznenog progona, srama ili nade da će uspjeti vratiti novac.

“Apeliramo na sve građane koji su prevareni da nam se bez straha od sankcija jave. Naime, na taj način pomoći će nam da u daljnjim istragama kako bi se prevaranti koji već godinama varaju ljude ovaj put zadržali u zatvoru na dulje vrijeme. Građani koji su žrtve prevare se ne trebaju bojati jer nisu počinili nikakvo kazneno djelo, obzirom da nisu dali mito ovlaštenoj osobi već su dali novac prevarantima. Ako žele pokušati doći do svog novca kojeg su dali prevarantima, jedini mogući način je da prijave prevaru i pokušaju putem nadležnih institucija tražiti obeštećenje. Ako zbog srama ili straha žrtve budu šutjele, mogu se pozdraviti sa svojim novcem – apeliraju iz PU krapinsko – zagorske.

 

Copy link
Powered by Social Snap