Preminuo umirovljeni general pukovnik Pavao Miljavac: Karijeru su mu obilježile vojska i politika

Milan Dalmacija
6. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i ministar obrane, umirovljeni general pukovnik Pavao Miljavac preminuo je u ponedjeljak navečer u 69. godini. U svojoj karijeri nosio je visoke činove te obnašao važne vojne dužnosti, a bio je i saborski zastupnik.

Pavao Miljavac | Foto: Screenshot/N1

U 69. godini života preminuo je umirovljeni general Pavao Miljavac. Večernji prenosi da je preminuo iznenada, u ponedjeljak navečer u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Miljavac je rođen 3. travnja 1953. u Maletićima, u općini Netretić u Karlovačkoj županiji. U obranu domovine bio je uključen od početka Domovinskog rata, a tijekom vojne karijere nosio je visoke činove te obnašao važne dužnosti.

Bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon što ga je Franjo Tuđman promaknuo u čin general pukovnika, imenovan je načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je dužnost obavljao do 1998., a onda je nakon ostavke Andrije Hebranga bio ministar obrane, sve do raspuštanja HDZ-ove Vlade u siječnju 2000.

Uz to, bio je i saborski zastupnik. U Sabor je ušao na HDZ-ovoj listi, ali je nedugo zatim s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem prešao u Demokratski centar, da bi se kasnije ponovno vratio u HDZ. Nakon toga je bio jedan od istaknutijih članova Hrvatskog generalskog zbora.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap