Preminuo Tomislav Simović, autor uvodne skladbe crtića Profesor Baltazar

Jelena Ratko
15. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Tomislav Simović, jedan od značajnijih i nagrađivanijih hrvatskih skladatelja filmske glazbe i autor teme ‘Profesora Baltazara’ umro je u četvrtak u Zagrebu u 83. godini, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Foto: YouTube

“Bal-Baltazar” – pjevušio je barem jednom svatko tko je ikada pogledao epizodu profesora Baltazara. Za ovu legendarnu melodiju zaslužan je, nažalost preminuli, Tomislav Simović.

Ovaj veliki hrvatski glazbenik završio je srednju muzičku školu “Vatroslav Lisinski” kao kontrabasist, a diplomirao je povijest umjetnosti. Od rane mladosti bio je zaljubljenik u jazz i bavio se tom vrstom glazbe. Osnivao je i vodio vlastite ansamble s kojima je održao brojne koncerte kroz koje je formirao svoj skladateljski izričaj.

Za razliku od većine generacijskih kolega, koje je osobni glazbeni razvoj postupno vodio prema plesnoj i zabavnoj glazbi, Simović je iskazivao drugačije afinitete i stasao u skladatelja ozbiljnog pristupa i preferencija za komornu i orkestralnu glazbu.

https://www.youtube.com/watch?v=FFe6uU82Yec

 

Najznačajniji dio Simovićeva opusa svakako pripada scenskoj i primijenjenoj glazbi. Od 1949. komponira glazbu za radio drame, a od 1956. sustavno sklada za film, dramsko i lutkarsko kazalište.

Značajna je njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma gdje je surađivao s brojnim hrvatskim filmskim autorima. Osim teme za Profesora Baltazara, napisao je glazbu i za jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film “Surogat” Dušana Vukotića, te za niz drugih animiranih filmova, TV serija i igranih filmova.

Simović se bavio i teorijom glazbe, pogotovo filmske i primijenjene. Objavljivao je tekstove i održavao javne tribine o jazzu. Bio je suradnik njujorškog glazbenog časopisa EAR u kojemu je redovito objavljivao eseje.

Održavao je i predavanja s filmskim projekcijama na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, te objavljivao u stručnom časopisu “Filmska kultura”.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na glazbenim i filmskim festivalima, a nezanemariv je i njegov glazbeni doprinos jedinom hrvatskom Oscaru.

Njegov rad mnogima ostaje uspomena na djetinjstvo, kada su svakoga jutra pjevušili “bal-Baltazar” – melodiju koju nikada nećemo zaboraviti.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap