Preminuo ratni zapovjednik 105. brigade, Stjepan Ivanić: Predsjednik mu je lani dodijelio odlikovanje

Milan Dalmacija
3. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je umirovljeni brigadir i ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske, Stjepan Ivanić. On je vodio brigadu od početka do kraja Domovinskog rata za što mu je predsjednik Milanović dodijelio Red bana Jelačića. Nakon rata napisao je tri knjige.

Zapovjednik 105. bjelovarske brigade Stjepan Ivanić | Foto: Facebook/Jure Šimić

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je umirovljeni brigadir i ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske, Stjepan Ivanić. Mnogim vojnicima i braniteljima poznat je pod nadimkom Ledeni, dok je za prijatelje bio Štef, prenosi Bjelovar.live.

Zapovjednikom brigade bio je od formiranja do završetka rata. Brigada je djelovala na različitim bojišnicama Istočne i Zapadne Slavonije, a brojala je tijekom čitavog Domovinskog rata više od 10.000 pripadnika. Za svoje zasluge krajem prošle godine mu je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović dodijelio Red bana Jelačića za uspješno zapovijedanje i osobite vojne zasluge.

Ivanić je ratni put 105. brigade prema svojim sjećanjima i vojničkim zapisima pretočio u tri knjige. ”Da se ne zaboravi”, ”Lice i naličje Domovinskog rata” i ”105. brigada HV Bjelovar: zapovjednikovi zapisi”.

Od Ivanića se prigodnom objavom na Facebooku oprostio i bivši ratni predsjednik bjelovarskog kriznog štaba te osnivač lokalnog HDZ-a, Jure Šimić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap