Preminuo povjesničar Ivo Banac

Josip Mihaljević
30. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je danas, nakon teške bolesti, u 74. godini života.

banac ivo

Foto: Ivo Banac | Youtube screenshot

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je danas, nakon teške bolesti, u 74. godini života, piše Index.hr.

Rođeni Dubrovčanin bio je profesor emeritus povijesti na Sveučilištu Yale, a dva mandata bio je predstojnik (Master) Pierson Collegea.

U Hrvatskoj je obnašao dužnost ministra za zaštitu okoliša i prostornog uređenja 2003. godine, nakon čega je bio predstojnik Liberalne stranke, a kasnije i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Od 2008. godine redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua, te je bio aktivan u političkom životu Hrvatske.

Bio je supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac.

Uređivao je i prestižne znanstvene časopise poput East European Politics and Societies, a od 1990. godine je i dopisni član HAZU-a.

Preminuo povjesničar Ivo Banac
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap