Preminuo najstariji član Hrvatskog novinarskog društva, Vladimir Daněk

Jasmina Grgurić
4. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Najstariji član Hrvatskog novinarskog društva, Vladimir Daněk umro je u 96. godini života. Desetljećima je bio član ogranaka HND-a Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Počeo je raditi daleke 1950. godine u Jednoti i na njezinim stranicama objavio prve autorske fotografije. Snimio ih je vlastitim fotoaparatom i izradio u vlastitom laboratoriju, koji je prenio u Jednotu, izvijestio je danas HND.

Vladimir Daněk Ilustracija Foto: HND/Pixabay

Vladimir Danček rodio se 2. lipnja 1923. godine u Dežanovcu. U očevoj radnji izučio je krojački zanat, a u ratnim vremenima postao je član partizanske kazališne grupe. Autor je prvih reportaža o poslijeratnom životu češke manjine i iz mjesta u kojima su živjeli Česi, otkrivao je zaboravljena sela, sunarodnjake i udruge, kako u Slavoniji, a naročito u Požeštini i oko Bjelovara, tako i u udaljenijim krajevima u Banatu i drugdje.

Početkom 1967. bio je vršitelj dužnosti direktora Jednote. Kao novinar i fotoreporter u Jednoti je radio do 31. siječnja 1974. kada odlazi u mirovinu, te se posvećuje likovnom stvaralaštvu, piše na internetskim stranicama Hrvatskog novinarskog društva.

U Jednoti je objavljivao opsežne uspomene iz Drugog svjetskog rata. Iz bogatog iskustva boravka u prirodi, lova i ribolova, nastala je njegova knjiga U šumi i na vodi, koja je objavljena 2003. godine uz njegov 80. rođendan, a istom je prigodom priređena i velika izložba fotografija i skulptura. O devedesetom rođendanu 2013. godine priređena je nova izložba.

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade, a uz ostale i Nagradu Miroslav Kraljević Udruženja lokalnih sredstava informiranja (1974.) i Nagradu Franta Burian (2008.).

Preminuo najstariji član Hrvatskog novinarskog društva, Vladimir Daněk
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap