Preminuo Mladen Šutej: Jedriličar i pustolov koji je pronosio glas o Hrvatskoj diljem svijeta

Milan Dalmacija
3. listopada 2023.
Novosti
A- A+

U 78. godini preminuo je jedriličar i pustolov Mladen Šutej. Ostat će upamćen po brojnim ekspedicijama, a posebice po oplovljivanju najdaljih krajeva svijeta u jedrilici Hrvatska čigra kojom je tijekom i nedugo nakon Domovinskog rata pronosio glas o Hrvatskoj u svijetu.

Mladen Šutej | Foto: Screenshot: YouTube/Hir 3 Sailing Tribe

Jedan od najpoznatijih hrvatskih moreplovaca i pustolova, jedriličar Mladen Šutej preminuo je u 78. godini, javlja portal More.hr. S 29 godina je na jedrilici Hir 2 trenirao po Riječkom i Kvarnerskom zaljevu, a nekoliko puta je oplovio i Jadran.

Ekspedicije u osamdesetima

Prvi svoj veći pothvat imao je 1982. godine kad je na desetmetarskoj jedrilici Hir 3 otplovio preko Atlantika do Kariba i Floride. Ta ekspedicija trajala je godinu dana.

Istom je jedrilicom sedam godina kasnije u pratnji Ozrena Bakrača oplovio rt Horn te se u povratku uputio preko Tihog i Indijskog oceana kroz Crveno more natrag u Mediteran. Veći dio plovidbe kamerom je zabilježio snimatelj Televizije Zagreb, Mario Saletto, koji je sve pretvorio u dokumentarni serijal Beskrajem svijeta.

Čigrom oko svijeta

Tijekom rata Mladen Šutej osniva Hrvatski oceanski jedriličarski klub. Njegov najteži i najpoznatiji pothvat bila je izgradnja jedrilice Hrvatska čigra u ratnim uvjetima te oplovljivanje svijeta u nekoliko ekspedicija koje su sveukupno trajale 37 mjeseci. To je također zabilježeno kamerom Marija Saletta u dokumentarnom serijalu Čigrom oko svijeta.

Osam godina kasnije s Hrvatskom čigrom je ponovno oplovio svijet, ali na nešto kraćoj i manje zahtjevnoj ruti promotivnog karaktera na kojoj mu se priključilo 200 drugih moreplovaca. Osim Salettovih dokumentaraca, Šutej je svoje ekspedicije opisao i u šest knjiga. Iza njega ostali su sin Goran i kći Ana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap