Preminuo Mirko Grbešić: Bio je 15. najbogatiji Hrvat i vlasnik mnogih poznatih brendova

Milan Dalmacija
23. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Preminuo je Mirko Grbešić, 15. najbogatiji Hrvat i osnivač Mepasa, jedne od najvećih tvrtki u Bosni i Hercegovini. U svom je vlasništvu imao Saponiju, Kandit, Koestlin, Marasku i Brodomerkur.

Foto: Unsplash

U 62. godini života preminuo je Mirko Grbešić, bosanskohercegovački poduzetnik koji je u svom vlasništvu imao neke renomirane tvrtke poput Saponije, Kandita i Koestlina. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 133 milijuna kuna te je po tome na 15. mjestu ljestvice najbogatijih Hrvata, piše Večernji list.

Grbešić je rođen 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Godine 1989. osniva tvrtku Mepas d.o.o., jednu od prvih privatnih tvrtki u Hercegovini. Njegovo je poslovanje karakterizirao stalan, ali ne i prebrz rast.

Tako je 1998. za 20 milijuna njemačkih maraka kupio osječku Saponiju. Za još jednu tvrtku iz tog grada, Kandit, dao je šest milijuna eura te preuzeo obvezu gradnje nove tvornice u Nemetinu do 2014. Uz to, kupio je i bjelovarski Koestlin te zadarsku Marasku i splitski Brodomerkur.

Godine 2012. je otvorio Mepas Mall, najveći trgovački centar u BiH, koji se prostire na gotovo 100.000 četvornih metara. Njegova je tvrtka u međuvremenu postala zastupnik za brojne domaće i inozemne brendove.

– Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparentna, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije, komentirao je svojedobno Grbešić tajnu poslovanja bez ijedne mrlje u karijeri.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap