Preminuo Karl Gorinšek: Prešao je iz JNA u HV te postao zapovjednik obrane Istočne Slavonije, kasnije je ušao u politiku

Milan Dalmacija
1. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Nakon kratke i teške bolesti je u noći s petka na subotu preminuo je Karl Gorinšek. Bio je istaknuti zapovjednik obrane istočne Slavonije i Baranje te političar i član HSLS-a i LS-a.

Nakon kratke i teške bolesti u noći s petka na subotu preminuo je Karl Gorinšek, umirovljeni vojni zapovjednik i političar. Tužnu vijest obznanio je na Facebooku predsjednik splitskog HSLS-a, Hrvoje Bašić.

– S tugom u srcu obavještavamo sve simpatizere/ke, članice i članove HSLS-a kao i hrvatsku javnost da nas je noćas, nakon teške i kratke bolesti, napustio Karl Gorinšek.

Rođen 3. prosinca 1943. godine, Karl Gorinšek bio je hrvatski političar, politolog i vojni zapovjednik. Nakon završetka osnovne i srednje škole u Sloveniji upisao je Vojnu akademiju KoV-a koju završava 1965. godine. Tijekom aktivne službe, kao časnik JNA upisuje te završava Političku školu i Visoku vojno-političku školu JNA-a, a 1991. završava i Ratnu školu JNA u Beogradu s činom pukovnika”, stoji u Bašićevoj objavi.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Političar i vojni zapovjednik

Gorinšek će ostati upamćen po tome što je iz JNA prešao u Hrvatsku vojsku na početku Domovinskog rata.

– S početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku pristupa Hrvatskoj vojsci, 11. rujna 1991. godine postaje i zapovjednik obrambenih snaga RH u Istočnoj Slavoniji i Baranji, a svoju vojnu karijeru privodi kraju kao nastavnik na Hrvatskom vojnom učilištu.

Od 1993. godine Karl Gorinšek bio je aktivan član HSLS-a i Liberalne stranke: član Malog vijeća i Predsjedništva, glavni tajnik i direktor, a 2003. godine postao je i zastupnik u Hrvatskom saboru kao zamjenik Vladi Gotovcu.

Ponosni smo na neizbrisiv trag kojeg je Karl Gorinšek ostavio kako u obrani Hrvatske, tako i u povijesti hrvatskih liberala, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni. Neka mu je laka hrvatska zemlja”, poručio je šef  splitskog HSLS-a.

Preminuo Karl Gorinšek: Prešao je iz JNA u HV te postao zapovjednik obrane Istočne Slavonije, kasnije je ušao u politiku
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap