Preminuo Guste Santini: U 73. godini napustio nas je nagrađivani ekonomist

Milan Dalmacija
2. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Ekonomski analitičar Guste Santini preminuo je u četvrtak u 73. godini. Čitavu svoju karijeru proveo je na rukovodećim pozicijama, a poznat je i po svojim ekonomskim analizama. Dobitnik je brojnih nagrada iz područja ekonomije.

Guste Santini | Foto: Screenshot: YouTube/N1

U 73. godini preminuo je istaknuti ekonomist, Guste Santini. Vijest o smrti potvrdila je njegova obitelj za Dnevno.hr, u kojem je pisao ekonomske analize.

Santini je rođen 22. svibnja 1949. godine u Turnju (općina Sv. Filip i Jakov). Nakon završetka srednje škole upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1972. godine, a doktorirao tek 1997. Otada pa do 1976. radio je u Narodnoj banci Hrvatske, da bi potom dvije godine proveo u Privrednoj banci Zagreb.

Od 1978. do 1986. bio je glavni direktor Tvornice duhana Zagreb. U razdoblju od 1980. do 1984. bio je član Saveznog savjeta za cijene i predsjednik Odbora za poljoprivrednu, prerađivačku i duhansku industriju. U razdoblju samostalne Hrvatske bio je glavni direktor Osiguranja Zagreb, predsjednik uprave Investicijsko-komercijalne štedionice, a šest godina je proveo kao predavač na Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić. Od srpnja 2015. do lipnja 2016. bio je član Nadzornog odbora Hajduka, no na tu je funkciju dao neopozivu ostavku.

Uz to, pokrenuo je znanstveni časopis Ekonomija/Economics, a bio je i član uređivačkog savjeta Montenegrin Journal of Economics te časopisa Suvremena trgovina. U izboru časopisa Profit, Guste Santini je 2003. proglašen ekonomistom godine, a od 2010. do 2014. je primao godišnje nagrade Gorazd Nikić, koje mu je uručivao Privredni vjesnik kao jednom od pet najboljih ekonomskih analitičara po izboru poduzetnika.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap