Preminuo čuveni zagrebački obrtnik i modni dizajner Branimir Hundić: Mnogi još čuvaju njegove kreacije

Milan Dalmacija
31. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

U ponedjeljak je preminuo jedan od vrijednih građana Zagreba, modni dizajner, krojač i obrtnik Branimir Hundić. Od njega su se na Facebooku oprostile brojne Zagrepčanke i Zagrepčani koji su kod njega kupovali ili dali skrojiti odijela, haljine, suknje…

Preminuo zagrebački obrtnik Branimir Hundić. | Foto: Njuškalo

Svaki grad čine ljudi, različiti, a opet posebni, oni koji ostaju u kolektivnom sjećanju. Starije generacije Zagrepčana sigurno se sjećaju modnog dizajnera i krojača, obrtnika Branimira Hundića. On je preminuo u ponedjeljak, a od njega su se u Facebook grupi Osamdesete u Zagrebu oprostili brojni građani.

– Danas nas je napustila legenda grada gospon Branimir Hundić. Zašto ne samo g. ili gosp.? Zato kaj je tu titulu gospon nosil sa stilom. Kad bi neko rekel moda, dizajn ili se setil bilo čega lepoga, u tu rečenicu bi sigurnu stao, barem kaj se Zagreba tiče, gospon Branimir. Je da svi smo ponekad trebali odijela, sakoe, kravate, košulje, hlače, cipele. Prva adresa za to je bil gospon Hundić.

Prvi boutique smješten u srcu Zagreba, u Staroj Vlaškoj, a on uvijek tu nasmijan, spreman ugoditi svakoj našoj želji. S lakoćom je od debelih radil mršave, od mršavih one taman, a ogledala u njegovom boutiqueu kao da su imala neku čarobnu moć. Sve je tak lepo stajalo, da bi cijena uvijek padala u drugi plan.

Sinovi nastavili tradiciju

Tri sina Davor, Goran i Andrej, tri nasljednika, svaki poseban, drugačiji, ali svi do jednog pravi zagrebački dečki. Andrej je nastavio tatinim stopama, uspješno i marljivo. Niknul je i drugi boutique u Ilici prek puta Mesničke i odmah stekao kultni status, veći, ljepši, privlačniji… Kolko se tu samo maturanata obuklo, tate i sinovi ponekad skupa, a i nebrojene mladoženje su tu otpočinjale svoj bračni put.

Kultni status, ikona zagrebačke mode i uvek ona: “Idem kod Hundića vidit kaj ima novog”. Još jedan od legendi Zagreba otišla je na bolje mjesto, ostavljajući sjećanja da im se s vremena na vreme vratimo… Zbogom gospon Hundić!, stoji u oproštajnoj poruci na Facebooku.

Mnogi se opraštaju od njega

Oni koji su kod njega kupovali odijela, haljine, suknje ili ih pak dali sašiti, s nostalgijom će reći kako je odjeća nekad bila kvalitetnija. S jednakom nostalgijom prisjetili su se i “šopinga” kod Hundića.

– Sućut obitelji… Jedino sam tu mogla sebi kupiti hlače, dugonoga, a mršava, prisjetila se jedna Zagrepčanka.

– Prvi “gešpric” sako, kupio kod Branimira u Vlaškoj. Legenda muške mode Zagreba, ustvrdio je njen sugrađanin.

– Oblačila sam se kao djevojka kod njega u Vlaškoj, imao je stvarno posebne modele. Iskrena sućut obitelji, poručila je još jedna njegova klijentica.

– Prvo studentsko odijelo sašio mi je krajem šezdesetih u Dalmatinskoj. Ostao mi je u dragoj uspomeni, dodao je netko.

– Zbogom, idem pogledati u ormar što još čuvam, zaključila je još jedna žiteljica Zagreba.

Opraštaju se i poznata lica

Od njega se oprostio i novinar Darko Buković, također porukom na Facebooku.

– U mojoj novinarskoj karijeri posebno mjesto pripada obrtnicima. Starim zanatlijama koji su 90-ih počeli slobodnije disati, nadograđujući svoje obrte i poslovanje. Putovao sam s njima na brojne sajmove, bio na njihovim skupštinama, sastancima, bio i glavni urednik knjige, Almanaha Zagrebačkog obrtništva 1995., punog pregleda svih ZG obrtnika i njihovih djelatnosti.

Pisao sam brojne poslovne priče o pojedincima koji su bili i pojam ime i u vrijeme moga odrastanja, 80-ih. Te godine su nekako bilo zlatno doba zg obrtništva. A sad ih eto počinjem i upoznavati.

Jedan od njih je bio i Branimir Hundić, čije je ime ponosno nosio butik u Staroj Vlaškoj, sinonim, današnjim rječnikom brend, uz još neke majstore, za klasična odijela. I ta Stara Vlaška u mojim očima je uvijek i bit će ona s nizom obrtničkih dućana, imena koja su svima nama bila pojam. I zaštitno lice zagrebačkih obrtnika Branimir.
Počivajte u miru g. Hundić, poručio je Bukovi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap