Preminuo Branko Lustig, dvostruki oskarovac koji je preživio Auschwitz

Jasmina Grgurić Zanze
14. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

U Zagrebu je jutros u 88. godini preminuo Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski filmski producent i osvajač dva Oscara za filmove „Schindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine.

Branko Lustig (Snimak zaslona/Youtube)

Producent i glumac Branko Lustig preminuo je u 88. godini, javio je jutros Nacional.hr.

Rođen je u Osijeku 10. lipnja 1932. godine u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a bio je židovskog porijekla. Njegov otac Mirko bio je glavni konobar u Caféu osječkog hotela Central, a njegova majka Vilma bila je kućanica. 

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori, dok je njegov otac ubijen u Čakovcu 15. ožujka 1945. Lustigova majka preživjela je Holokaust pa se s njom ponovno sjedinio nakon rada. Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkom časniku koji je igrom slučaja potjecao iz istog osječkog naselja.

Prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama ‘Oscar’ i to 1993. godine za film Schindlerova lista, te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

branko lustig
[10.6.] Rođen Osječanin koji je preživio Auschwitz i nakon tog osvojio dva Oscara

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji. Počeo je radeći na filmovima kao što su “Ne okreći se sine” i “Kozara”, 70-ih je radio na inozemnim koprodukcijama a taj rad i poznanstva omogućili su mu da 80-ih ode u Los Angeles. Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film “Schindlerova lista”, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu.

Nakon “Mirotvorca” s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za “Gladijatora”, surađivao na filmovima “Hannibal”, “Pad Crnog jastreba”, “Kraljevstvo nebesko”, “Dobra godina” i “Američki gangster”. Na snimanju posljednjeg filma došlo je do razlaza sa Scottom. Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma, piše Nacional.

Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba i to za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku.

Copy link
Powered by Social Snap