Preminuo akter ikonske fotografije 20. stoljeća koja je obišla svijet

Josip Mihaljević
19. veljače 2019.
Novosti
A- A+

G.I. generacija, ili kako im Amerikanci vole tepati, “najveća generacija”, polako napušta svijet. George Mendonsa (94) godine napustio je svijet, a riječ je o umirovljenom veteranu američke ratne mornarice čija je fotografija obišla svijet nakon kraja Drugog svjetskog rata.

par poznata fotografija

Foto: George Mendonsa i Greta Friedman | Youutbe screenshot

Nakon “Izgubljene generacije”, one koja je odrasla tijekom Prvog svjetskog rata, uslijedila je “Najveća generacija”, kako im Amerikanci vole tepati. Odrasli su u teškim uvjetima, za vrijeme Velike depresije. Nakon nje su otišli u nakrvoločniji rat koji je ikada vođen na ovom svijetu, a nakon rata su doprinosili procvatu ekonomije.

Jedan od pripadnika “Najveće generacije” i glavni akter s poznate fotografije veteran je američke ratne mornarice George Mendonsa koji je preminuo u nedjelju u domu za starije. Sin portugalskih imigranata služio je na ratnom brodu Sullivans u Pacifičkom oceanu u borbi protiv Japanaca, piše nytimes.com.

Fotografija je uslikana 14. kolovoza 1945. godine, na glavnom njujorškom trgu, kada se prolomila vijest o tome kako se Japan predao. Svi su znali da se ratu bliži kraj.

Nije puno vremena prošlo, a fotografija je zahvaljujući autoru Alfredu Eisenstaedtu postala golemi simbol nacionalnoj euforiji. Na njoj je prikazan spomenuti Mendonsa koji je strastveno zagrlio i poljubio medicinsku sestru Gretu Friedman. Greta je preminula u 92. godini života prije dvije i pol godine od upale pluća.

Nesuđeni “par” se upoznao i zbližio tijekom 80-ih godina, kada se više “lažnih” kandidata javilo i reklo da se zapravo radi o njima na fotografiji. Ostali su u kontaktu sve do smrti Grete Friedman u 2016. godini.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap