Preminula 85-godišnjakinja kao osma žrtva, 54 kafića radila unatoč zabrani

Jasmina Grgurić Zanze
3. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 68 novih bolesnika zaraženih koronavirusom u odnosu na jučer te ih je sada 1.079, pri čemu je napravljeno 9.250 testova, od čega u protekla 24 sata 898 njih. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na današnjoj konferenciji Stožera za civilnu zaštitu da je u KB Dubrava preminula osma žrtva, 85-godišnja žena s nizom kroničnih bolesti i patoloških stanja.

beros

Ministar Vili Beroš Foto: FB/screenshot

“Imamo 68 novih bolesnika, ukupno 1.079, napravljeno je 9.250 testova. Preminula je u KB Dubrava osma osoba, žena koja je 1935. godište. Na respiratorima je 39 bolesnika, četvero više nego jučer, imamo 92 oporavljena, što je također četvero više. Jedini način za daljnje sprječavanje zaraze je pridržavanje svih propisanih mjera, jedino tako možemo zajednički uspjeti” – rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš.

Nemamo nigdje veliko žarište

Ministar Davor Božinović kazao je kako je u protekla 24 sata bilo 86 dojava o kršenju samoizolacije, pri čemu je u 29 slučajeva ono i utvrđeno, što je sada ukupno 3.746 dojava, od čega 1.053 utvrđenih kršenja propisane samoizolacije. Povećao se i broj oboljelih policijskih službenika na 13, pri čemu ih je 156 u samoizolaciji.

Iznio je i podatke o broju lokala koji su radili unatoč zabrani. Kršenje je utvrđeno u 45 lokala, od čega 14 na području Splitsko-dalmatinske županije, a 10 na području Zagrebačke. Jedan slučaj je u Karlovačkoj, jedan u Koprivničko-križevačkoj, dva u Krapinsko-zagorskoj, dva u Ličko-senjskoj, šest u Varaždinskoj, šest u Zadarskoj, tri u Vukovarskoj županiji.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako ne možemo govoriti o nekom velikom žarištu s lokalnom transmisijom. U jednom danu bilo je 29 oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji što je stavljeno pod kontrolu, a problem se pojavio u Krapinsko-zagorskoj županiji sa 56 zaraženih.

“Radi se o jednom incidentu koji se dogodio u firmi na granici s Hrvatskom te je toliki broj oboljelih povezan s tim događajem. Imamo i u Nuštru nekoliko oboljelih povezanih sa zdravstvenim sustavom, ali nemamo nigdje neko veliko žarište, situacija je pod kontrolom” – kazao je Capak na današnoj konferenciji Stožera.

S ovolikim brojem propusnica izgubit će se smisao

Beroš je komentirao situaciju s tulumima mladih u Dalmaciji.

“Nećemo prestati govoriti o samodisciplini i drago mi je ako se to u Splitu više ne događa” – rekao je ministar zdravstva.

Ministar Božinović ponovio je kako smo pred jasnim izborom u svrhu zaštite života, zdravlja i zdravstvenog sustava. Komentirao je i prevelik broj propusnica.

“Izdali smo 192.262 propusnice, imamo ritam od 100.000 propusnica dnevno i ako tako nastavimo, gubi se epidemiološki smisao. Odbijeno ih je 4.500, a vidjet ćemo i kakvo je stanje s osobama u samoizolaciji koje su tražile propusnicu” – rekao je Božinović.

Održati povoljnu epidemiološku sliku i omogućiti da život i dalje teče najvažniji je cilj, dodao je, koji se nastoji postići, baš kao i u ostalim državama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap