Preksutra su izbori u Lici: Evo zašto bi vas mogli zanimati čak i ako niste Ličani

Josip Mihaljević
8. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Na posljednjim parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici, u kojoj je i Ličko-senjska županija, svaki drugi stanovnik svoj je glas dao HDZ-u. Međutim, HDZ je tamo sada posvađan. Župan Darko Milinović je izbačen iz stranke, a sada sa svojom nezavisnom listom ozbiljno ugrožava HDZ. Druge liste koje dobro stoje na anketama prave stvaraju još problema za vladajuću stranku – skloniji su koaliciji s Milinovićem, a HDZ optužuju da imaju “neutaživu žeđ za dominacijom.”

izbori u lici

Foto: Screenshot RTL

Za dva dana, 10. ožujka, u Ličko-senjskoj županiji održat će se prijevremeni izbori za Županijsku skupštinu. Značajni su iz više razloga. Lika je dugogodišnja utvrda HDZ-a, a do sada je tamo vladao istaknuti bivši HDZ-ovac Darko Milinović. On je pak krajem prošle godine izbačen iz HDZ-a i po prvi puta će biti njihov protivnik.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Do izvanrednih izbora je došlo jer HDZ nije podržao proračun, a pritisak je upravo na njima, budući da su njihovi protivnici u medijima izjavili kako s njima definitivno neće biti dogovora. HDZ će tako voditi Marijan Kustić, Darko Milinović izlazi sa svojom nezavisnom listom, a tu su još i NL “Bura promjene” i HSP-ov gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Kustić (HDZ) zaboravio prijaviti sat od 60 tisuća kuna

HDZ-ov kandidat Marijan Kustić je u kampanju ušao s nemalim gafom. Novinari su primjetili kako na ruci nosi skupocjeni sat koji se procjenjuje na 60 tisuća kuna. Bio ga je dužan prijaviti u imovinskoj kartici, što je i učinio odmah nakon što su se svi mediji raspisali o tomu. Pravdao se time kako nije znao da je sat toliko skup i kako ga je dobio na dar.

Osim toga, HDZ je na izbornu kampanju potrošio oko 119 tisuća kuna, dok su svi ostali kandidati zajedno potrošili manje od toga.

Zanimljivi su i “ratovi anketama” s početka ovoga tjedna. Naime, HDZ je objavio jednu anketu koja tvrdi da će pomesti konkurenciju i osvojiti blizu 50 posto glasova.

Darko Milinović: “HDZ je ponizio Liku”

Bivši HDZ-ovac je najopasniji konkurent vladajućima, ali ima i najviše za izgubiti. Ako HDZ osvoji izbore, lako će ga se riješiti i postaviti svog župana.

Ipak, Milinović je već sada uvjeren da je moralni pobjednik nadolazećih izbora, a poteze HDZ-a naziva panikom.

“Znaju da će imati najgori izborni rezultat u povijesti Like i tu im pomoći nema. Žao mi je što se moji prijatelji s kojima sam do jučer sjedio u stranici, a s nekim u Vladi, nisu našli za shodno bar telefonski javiti. Ne trebaju dijeliti Liku na takav način”, rekao je za Jutarnji list.

NL “Bura promjena”: Skloni smo podržati većinu u kojoj neće biti rušilački HDZ

Kao manji akter, ali sa pristojnih 11,2 posto podrške birača, ističe se Nezavisna lista “Bura promjena”. Nositelj liste je gradonačelnik Novalje Ante Dabo, a slogan im je “Korak dalje.”

Cilj im je ugroziti HDZ-ovu dominaciju, a sa preko 11 posto predviđenih glasova, sigurno će biti jezičac na vagi pri donošenju konačne odluke. Na pitanje što zamjeraju HDZ-u, izjavili su sljedeće:

“Neutaživu žeđ za dominacijom, da budu apsolutni gospodar Like, HDZ je u Ličko-senjskoj županiji imao pod kontrolom sve društvene ustanove, to što ne znaju biti partner, nego se ponašaju kao veliki gazda”, kazao je Dabo Jutarnjem.

 

U kampanji rijetko tko priča o programima

Relativno skromna kampanja došla je pod povećalo javnosti, posebice zbog sukoba dosadašnjih i sadašnjih HDZ-ovih političara.

Ličko-senjska županije je na samom dnu razvijenosti u Hrvatskoj i kronično je ovisna o vlasti. U isto vrijeme, velik broj ljudi se iseljava što samo dodatno osiromašuje njenu sadašnjost, ali i budućnost.

Što se tiče HDZ-a, ukupno sedam ministara te sam premijer Andrej Plenković nedavno su se zaputili u Liku ne bi li pokazali da im je stalo do te regije.

Bilo kako bilo, izbori u Lici ne tiču se samo stanovnika Like, oni će biti pokazatelj odnosa snaga za nadolazeće europske, a potom predsjedničke i parlamentarne izbore.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap