Predsjednica SUH-a podržala bi ujedinjenu umirovljeničku opciju, ima samo jedan uvjet

Josip Mihaljević
10. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

U novom broju Glasa umirovljenika predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović donosi malu postizbornu analizu iz umirovljeničkog kuta. Smatra da je ujedinjenje umirovljeničkih opcija bilo ujedinjenje s figom u džepu, a otkrila je uvjet za pružanje podrške nekom budućem projektu ujedinjenja umirovljeničkih opcija.

Jasna A. Petrović, Foto: Tea Ovničević | mirovina.hr

Najnoviji broj Glasa umirovljenika donosi i postizbornu analizu predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasne A. Petrović, koja je, može se reći “po običaju”, kritična prema političarima koji predstavljaju umirovljenike.

“Tri “glavna umirovljenika”, Silvano Hrelja, Milivoj Špika i jedini umirovljenik među njima – Lazar Grujić, krahirali su na izborima, iako je Hrelja sa siromašnih 2.395 preferencijalnih glasova osvojio s Restartom saborsku fotelju.

Podbacili su i Stranka umirovljenika u koaliciji s Domoljubnim pokretom (135 glasova za Grujića) te Špikin BUZ koji je na izbore izašao samostalno u devet izbornih jedinica, a on u svojoj prvoj jedinici dobio samo 70 glasova”, piše Petrović.

Ujedinjenje umirovljeničkih opcija palo na prvom testu

Petrović ide malo natrag u povijest i podsjeća da je ovom tužnom raspletu za umirovljeničke stranke u studenom 2019. prethodio pokušaj ujedinjavanja umirovljeničkih opcija. Sporazum o suradnji tada su u prostorijama Hrvatske stranke umirovljenika potpisali još Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika i Umirovljenici Slavonije i Baranje.

“No Hrelja je istrgovao sa SDP-om samo sigurnu saborsku fotelju za sebe, BUZ je otjerao prije izbora da samostalno ide u okršaj, a dvije manje stranke nisu se niti okušale na izborima. Ujedinjenje je palo već na prvom testu”, piše Petrović.

Uvjet za davanje podrške – istrošeni šefovi stranaka moraju otići!

Petrović piše kako su se dvije najveće umirovljeničke udruge (Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske) tijekom izbora držale po strani i nisu dali potporu niti jednoj političkoj opciji.

Međutim, kaže da bi i Matica i Sindikat vrlo vjerojatno podržali ujedinjene umirovljeničke stranke pod u zajedničkom nastupu pod jednim uvjetom:

“Dvije najveće umirovljeničke udruge Matica i Sindikat umirovljenika, koje zastupaju interese umirovljenika svih političkih boja, nisu istupale u javnosti s potporom niti jednoj političkoj opciji, iako bi vjerojatno podržale ujedinjene umirovljeničke stranke u njihovom zajedničkom nastupu, ali uz uvjet da s čelnih pozicija otiđu stari potrošeni kadrovi kojima se više ne vjeruje”, piše Petrović.

 

Glas umirovljenika možete pregledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap