Predivna gesta: 101-godišnjakinja prodala stan i novac dala za školovanje djece

Jasmina Grgurić Zanze
23. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Pola milijuna kuna od prodaje vlastita stana 101-godišnja Desa Baković poklonila je prilikom proslave svog rođendana. Novac je predala Zakladi Solidarna, a njime će se iz Fonda stipendirati 31 dijete u dobi od 10 do 18 godina. Na taj način omogućit će se daljnje školovanje onima koji dolaze iz siromaštva i teških životnih okolnosti.

Foto: Zaklada Solidarna

Zaklada za ljudska prava i solidarnost Solidarna bogatija je za još jedan fond, nastao kao plod velika srca jedne 101-godišnjakinje. Riječ je o Desi Baković koja je 19. travnja u zagrebačkoj Kući ljudskih prava proslavila 101. rođendan. No, to nikako nije bila uobičajena fešta. Velikodušna starica ulazak u drugo stoljeće života odlučila je obilježiti na uistinu predivan i velikodušan način, donirajući čak pola milijuna kuna od prodaje vlastita stana za školovanje siromašne djece.

Razveselili je balonom i čestitkom

Fond “Desa i Jerko Baković” nastao je tako što su gospođa Desa i njezin pokojni suprug Jerko odlučili prodati stan i novac dati za školovanje djece. Otuda će se sa 500.000 kuna stipendirati 31 dijete od 10 do 18 godina.  Na taj način najslabijima iz raznih krajeva Hrvatske omogućit će se daljnje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje tijekom aktualne te naredne dvije školske godine.

Desa i Jerko Baković Foto: Zaklada Solidarna

Upravo je većina te djece s roditeljima došla na proslavu rođendana što je gospođu Desu Baković jako razveselilo. Primili su potvrde o stipendiranju, a zauzvrat su joj poklonili balon i osobnu čestitku. Jedna od stipendistica iz Međimurja, Severina Lajtman recitirala je svoje dvije pjesme s ovogodišnjeg natjecanja LiDraNo i dokazala da novac ide u talentirane ruke.

Financijska, ali i stručna pomoć

“Fond pruža podršku djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a uključuje financijsku te dodatnu materijalnu i stručnu podršku u skladu s osobnim planovima razvoja svakoga djeteta, u višegodišnjim ciklusima školovanja, uz savjetodavno praćenje i blizak kontakt s roditeljima. Fokus je na djecu izloženu materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a koja u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina  potrebnih za uspješno školovanje” – obavijestila je na svojoj internetskoj stranici Zaklada Solidarna.

Stipendisti Fonda dolaze iz teških okolnosti kao što je život u siromaštvu i izolaciji, odrastanje bez roditelja, življenje s kroničnim bolestima i invaliditetom, psihološkim posljedicama obiteljskog nasilja, izostankom adekvatne roditeljske skrbi i manjinskim teškoćama. Ova pomoć omogućit će im da unatoč tomu i dalje razvijaju svoja znanja i kreativnost te se nastave školovati u većim sredinama. Naime, njih 26 je iz sela i općina na Kordunu, Banovini i rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru, kao i iz područja Međimurja te Slavonije, Rijeke i Zagreba. Za njih će se pribaviti oprema, knjige i odjeća, uz dodatnu poduku i psihosocijalnu podršku. Ova priča poziv je i ostalima da se uključe i pomognu Fond.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap