Pravobraniteljica: “Svaka osoba koja živi sama, a prima manje od 2.710 kuna, u riziku je siromaštva”

Jasmina Grgurić
2. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uključila se u javno savjetovanje oko zakonskih izmjena koje će korisnicima obiteljske mirovine, osiromašenim udovicama i udovcima, omogućiti zapošljavanje do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Pritom je kao glavnu komponentu istaknula upravo siromaštvo starijih građana, posebno samaca i žena.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić (Snimak zaslona/HRT)

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, podržava izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju koja će omogućiti rad do polovine radnog vremena i korisnicima obiteljskih mirovina.

Njezin komentar iz javnog savjetovanja prenosimo u cijelosti.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržava predložene zakonske izmjene prema kojima će se dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati puni iznos mirovine i na korisnike obiteljske mirovine. Naime, Pravobraniteljica smatra da navedeno treba prvenstveno sagledati iz perspektive osnovne svrhe mirovinskog sustava i obiteljskih mirovina koja se ogleda u ostvarivanju socijalne sigurnosti i uklanjanju socijalnih rizika za osobe starije životne dobi te članove obitelji preminulih korisnika mirovine.

Zašto bi Vlada morala prestati umanjivati najniže mirovine u slučaju rada?

Prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj iznosi 2.724,78 kn, dok opća stopa rizika od siromaštva, prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2019. godinu iznosi 18,3%. Prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo iznosi 32.520 kn na godišnjoj razini, što upućuje na zaključak da se svaka osoba koja živi sama, a prima prosječni mjesečni prihod manji od 2.710,00 kuna, nalazi u riziku od siromaštva.

Uvođenje predloženih zakonskih izmjena ima svoje opravdanje u poboljšanju socijalne sigurnosti članova obitelji preminulog korisnika, koji vrlo često od tog trenutka postaju jedini članovi kućanstva i dospijevaju u situaciju povećanog rizika od siromaštva. Navedeno se posebno odnosi na žene koje čine jednočlano kućanstvo, s obzirom da stopa rizika od siromaštva za tu ranjivu skupinu iznosi čak 33,6%.

Prema Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje podacima iz travnja 2021., žene čine udio od 93% korisnica obiteljskih mirovina. Prag rizika od siromaštva Pravobraniteljica utvrđuje isključivo na temelju dostupnih podataka i procjena Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te se istima koristi u svrhu istraživanja položaja žena i muškaraca s obzirom na njihova primanja, te se već niz godina pokazuje da su žene koje čine tzv. jednočlano kućanstvo, promatrajući društvo u cijelosti, u najvećem riziku od siromaštva, a postoje jasne indicije da taj rizik raste s povećanjem njihove životne dobi” – zaključila je pravobraniteljica Ljubičić.

Pravobraniteljica: “Svaka osoba koja živi sama, a prima manje od 2.710 kuna, u riziku je siromaštva”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap