Pravo na rad bez obustave mirovine dobili i susjedni umirovljenici, ali ne svi

Jasmina Grgurić Zanze
4. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Mogućnost rada bez obustave mirovine konačno su dobili i umirovljenici u Bosni i Hercegovini. Ipak, raditi mogu samo oni koji su u prijevremenoj i starosnoj mirovini, ali ne i oni koji primaju obiteljsku i invalidsku mirovinu. Do zakonskih izmjena došlo je jer je Ustavni sud proglasio neustavnim obustavu mirovina umirovljenicima koji se zaposle.

Umirovljenik radi kao stolar i koristi se cirkularnom pilom.

Rad umirovljenika | Foto: Unsplash / Annie Gray

Važnu zakonsku izmjenu dočekali su i bosansko-hercegovački umirovljenici koji će se ubuduće moći zaposliti bez obustave mirovine. Ipak, rad u mirovini ne odnosi se na one koji su u obiteljskoj ili invalidskoj mirovini. U Hrvatskoj radi gotovo 30.000 umirovljenika do polovine radnog vremena prema posljednjim podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, o čemu više možete pročitati ovdje.

Strahuju od zlouporaba invalidskih mirovina

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a u skladu s presudom Ustavnog suda koji je proglasio članak 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO iz 2022. neustavnim. Članak 116. Zakona o PIO predviđao je obustavu isplate mirovina korisnicima koji steknu status osiguranika u obaveznom osiguranju. Njegovim brisanjem sada se korisnicima mirovine u Federaciji BiH omogućava da istovremeno ostvaruju pravo na starosnu mirovinu i zasnivaju radni odnos, bez obzira na to jesu li ostvarili pravo na punu ili prijevremenu starosnu mirovinu, piše Radiosarajevo.ba.

Ipak, prema dopuni  članka 89. Zakona o PIO, isplata mirovine se obustavlja kada osoba koja ostvaruje obiteljsku ili invalidsku mirovinu zasnuje radni odnos. Naime, smatra se da osoba kojoj je određena prva kategorija invalidnosti nije sposobna za rad pa tako ne može raditi ni u mirovini koju je ostvarila na temelju nesposobnosti za rad. Smatra se da bi omogućavanje rada onima u invalidskoj mirovini dovelo do zlouporaba ovog instituta te ubuduće povećalo broj invalidskih mirovina u mirovinskom sustavu, piše u obrazloženju odluke. Slični razlozi su i za one u obiteljskoj mirovini koja služi kao zaštita obitelji umrlog korisnika, ali samo ako korisnik nije u obaveznom osiguranju i ne ostvaruje prihode na osnovu radnog odnosa.

Pravo u Hrvatskoj za više kategorija umirovljenika

– Ovim izmjenama i dopunama Zakona o PIO, štitimo temeljne principe na kojima je postavljen penzijski i invalidski sistem osiguranja u Federaciji BiH, te ispunjavamo obavezu shodno presudi Ustavnog suda, priopćili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a prenosi radiosarajevo.ba.

Draguljar treće životne dobi radi u trgovini i popravlja nakit.
Umirovljenici koji rade imaju pravo na novi obračun mirovine: 'Hoću li opet biti penaliziran?'

Podsjetimo, pravo na rad uz mirovinu, bez njezine obustave, u Hrvatskoj postoji od 2014. godine, no uvjeti su se s godinama mijenjali. Do polovine radnog vremena mogu raditi osobe u starosnoj, prijevremenoj starosnoj i obiteljskoj mirovini. Umirovljeni prema posebnim propisima, poput vojske, policije i branitelja, mogu raditi i puno radno vrijeme uz isplatu polovine mirovine. Kada je riječ o invalidskim mirovinama, raditi mogu samo oni kojim imaju djelomičnu nesposobnost rada, ali u tom slučaju im se računa nova, niža svota mirovine.

Ranije ni u Hrvatskoj nisu mogli raditi korisnici obiteljske mirovine, sve do 2021. godine kada su dobili ovo pravo. Iste godine prestale su se umanjivati i najniže mirovine u slučaju rada na pola radnog vremena. Nakon dvije godine rada na pola radnog vremena uz mirovinu, imate pravo na novi izračun mirovine, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap