Pravnica (60) zbog bolovanja dobila otkaz dvije godine prije mirovine

Jasmina Grgurić
16. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Dugogodišnja pravnica (60) u županijskoj bolnici u Čakovcu dobila je izvanredan otkaz, jer je lani u studenom 19 dana neopravdano izostala s posla. Bila je dvije godine od redovne starosne mirovine i imala je 37 godina radnog staža.

Foto: Pixabay

Pravnica, koju je županijska bolnica u Čakovcu otpustila, tužila je tu zdravstvenu ustanovu tvrdeći da je dobila nezakonit otkaz, jer nije provedeno savjetovanje s radničkim predstavnicima. Navela je i kako je početkom studenog završila na bolovanju zbog mobinga na poslu i psihičkih problema, ali liječnica joj bolovanje nije željela produžiti. Zbog toga je podnijela prigovor zdravstvenom osiguranju, piše Danica.hr.

Međutim, Općinski sud odbio je njezinu tužbu i zaključio kako je izvanredan otkaz donesen u skladu sa zakonom i internim bolničkim aktima. S otkazom suglasila su se i sva tri bolnička sindikata.

“Ugovor o radu na neodređeno vrijeme otkazan je zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa. Djelatnica je lani u studenom, prva dva dana u mjesecu i 28. studenog, doista bila na bolovanju, ali u preostale dane imala je obvezu raditi, no nije se pojavila na poslu” – kazali su iz čakovečke bolnice, prenosi portal Danica.

Trogiranka u Borovu nakon 42 godine rada dobila otkaz. Ide u zasluženu mirovinu!

Dodaju i kako su zaposlenici poslali pisana upozorenja vezano za obvezu pravodobnog obavještavanja poslodavca o korištenju bolovanja, već ranije u rujnu i listopadu. Također, izrečena joj je opomena pred otkaz zbog nedolaska na posao.

Otpuštena tajnica pred mirovinom u svom je iskazu na Sudu navela kako u bolnici radi još od 1981. godine kao pravnica, ali 2015. godine zaposlena je i nova, druga pravnica. Smatrala je kako njezina kolegica ne može biti voditeljica odjela, zbog svega je bila izložena mobingu, završila je na bolovanju, ali postupak protiv poslodavca ipak u to vrijeme nije željela pokretati.

Njezina tužba je odbijena. Sud je potvrdio izvanredan otkaz koji je dobila lani u prosincu, jer je neopravdano izbivanje s posla “osobito teška povreda radnog odnosa”.