Poznato je kako će obrtnici raditi blagdanima i nedjeljama za vrijeme adventa

Ana Kanazir
28. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

S obzirom na zabrane rada vikendom i blagdanom, koje su uvedene još prije ljeta, postavilo se pitanje kako će obrtnici raditi na ove dane. Dobra je vijest da će se moći proglasiti sajmeni dani po potrebi, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

advent u zagrebu

advent u Zagrebu | foto: Facebook Advent u Zagrebu

Osim lampica i božićnog ugođaja, advent je poseban i po brojnim štandovima s hranom, ali i onih s rukotvorinama ili suvenirima. Ako ste se pitali hoće li obrtnici moći raditi na ove dane, odgovor je da vjerojatno hoće, odnosno sve će ovisiti o čelnicima lokalne i područne samouprave.

adventski vijenac
Advent nikad kraći: Ove godine trajat će samo tri tjedna, razlog je neobičan

U ponedjeljak je ministar gospodarstva Davor Filipović otkrio kako su ostavili zakonsku mogućnost da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave proglase sejmeni dan za vrijeme trajanja adventa. Na ovaj bi način obrtnici mogli bez problema raditi vikendima i blagdanima u ovo božićno vrijeme, navodi n1info.hr.

– U zakonu smo ostavili mogućnost da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave proglase sajmene dane, prema tome, na njima je da odluče hoće li ići u tom smjeru. U svakom slučaju, kada govorimo o obrtnicima u kontekstu Zakona o trgovini i reguliranja rada nedjeljom, mi smo to napravili kako bi nedjeljom naši ljudi što više vremena mogli provoditi s obitelji. Obitelj je temelj hrvatskog društva, a u konačnici, više slobodnog vremena sa svojim najmilijima može se u perspektivi i pozitivno reflektirati na demografske izazove s kojima se susrećemo, rekao je ministar Filipović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap