Poznati kriminalac kamatario umirovljenika: ‘Bojim ga se i zbog njega ne spavam’

Milan Dalmacija
18. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zbog kamatarenja 78-godišnjaka, Tomislav Sabljo ponovno se našao na optuženičkoj klupi. Umirovljenik je sucu ispričao kako su nepoznati ljudi prijetili njemu i njegovu sinu zbog duga od 7.000 eura. Štoviše, prijetnje traju i dalje, jer ga je netko nazvao sa slovenskog broja večer prije ročišta.

policija

Foto: Pixabay

Tomislav Sabljo stari je znanac policije i pravosuđa. Uhićen je 2017. u sklopu akcije Tebra, a USKOK je protiv njega podigao optužnicu tereteći ga da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane te da je organizirao paljenje automobila i pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe. Uz to, bavio se i kamatarenjem. Nedavno je ponovno uhićen jer je navodno kamatario unuka prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić, a u ponedjeljak se našao na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zagrebu zbog kamatarenja 78-godišnjeg umirovljenika Z.G.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
pare
Umirovljenik (74) u dugovima: Kamatar ga u više navrata uhodio, pratio, vrijeđao i prijetio

– Gospodin sudac, ja sam sve vaše što ste mi odredili ispoštovao. Poštujem vas i zakon. A kao što vidite, opet je još ovakav jedan na mene nabasao, poručio je Sabljo, pritom pokazujući na umirovljenika, sucu koji ga je zbog istog slučaja na proljeće pustio da se brani sa slobode. Sabljo je u nastavku ročišta sa zgražanjem slušao svjedočanstvo umirovljenika, kojeg je upoznao prije više godina. Umirovljenik ga je prijavio zbog iznude početkom prosinca prošle godine, piše Jutarnji.

– Dok je Sabljo bio u zatvoru, njegovoj supruzi sam nosio mjesečne rate, no u ljeto 2020. sam prestao plaćati 420 eura mjesečno. Čim je izašao iz zatvora krajem prošle godine, nazvao me tog jednog ponedjeljka u prosincu. Moj dug prema njemu povisio je na 14.800 eura. Tražio je i da prepišem svoju vikendicu u Slava Gori na nekog čovjeka zbog mog dugovanja. Njega interesira samo moja imovina. Nisam na to pristao jer vikendica vrijedi oko 50.000 eura, pa me u petak, jer je znao da sam do tada u koroni, počeo zvati, valjda 20 ili 30 puta. I tada me tražio ključeve vikendice, da mu ih pošaljem taksijem, da trebamo ići javnom bilježniku… U međuvremenu su me i susjedi iz Slava Gore zvali da su neki muškarci tamo, da slikaju kuću i da tvrde da su oni novi vlasnici. Na kraju mi je Sabljo rekao i da će me izmasakrirati, posvjedočio je 78-godišnjak na sudu.

Nakon tog Sabljinog poziva otišao je na policiju, gdje je uslijedio još jedan poziv. Retorika je bila blaža, ali je cilj bio isti.

– U dogovoru s policajcem, javio sam se pred njim na jedan Sabljin poziv. Tada mi prijetio nije, nego je rekao da zna gdje stanujem i da će doći k meni po ključeve od vikendice. A kako sam mu rekao da nisam kod kuće, ne navodeći da sam u policiji, rekao je da mu ključeve pošaljem taksijem, dodao je.

Problemi s ranijom pozajmicom

On je od Sablje već jednom posudio novac. Riječ je bila o 10.000 eura uz kamatu od 10 posto. Tvrdi da je to platio, ali i da je i tu imao problema.

Umirovljenica iz Rijeke od poznanice prevarom i iznudom izvukla čak 130.000 eura

– Što se tiče tih 10.000 eura, s plaćanjem jedne rate sam zakasnio dan, dva pa sam sutradan na izlogu sinova lokala našao sprejem napisano: “Pare!” Ujedno je u lokal došao i neki dečko koji je moga sina pitao je l‘ on moj sin podsjećajući ga da nisam platio kamatu. Pretpostavljam da je to sve povezano sa Sabljom, naveo je umirovljenik.

Suca je zanimalo zašto Z.G. nije podigao kredit u banci i zašto njegov sin nije tražio zajam. Ovaj je otkrio da zbog mirovine ne može podići kredit u banci, a da mu sin nema uvjete za zajam. Istaknuo je da ga je i danas strah Sablje i njegovih ljudi.

– Bojim se Sablje i zbog njega ne spavam. Dok je zbog ovog mog slučaja bio u zatvoru, došao mi je u lokal jedan muškarac jače građe te mi rekao: “Tko je Grga? Moraš biti jako oprezan. Sabljo jako dobro kotira u zatvoru među drogerašima. I čim prvi izađe, mogu te potrgati. Ti si star, a sinu ti mogu razbiti koljeno palicom pa neće moći više voziti bicikl”, a on inače vozi za reprezentaciju brdski biciklizam, ispričao je Z.G. dodavši da će vratiti 7.000 eura koje duguje.

Stiglo još prijetnji

To je bio jedan od dva događaja, koje će tužiteljstvo morati naknadno provjeriti. Naime, o ovome Z.G. nije ranije svjedočio, a o drugom incidentu nije ni mogao jer se on dogodio večer uoči ročišta. Nepoznati muškarac ga je nazvao sa slovenskog broja.

– Rekao mi je da zove iz agencije za utjerivanje dugova, da im dugujem 12.000 nečega, ne navodeći valutu te da taj posao radi deset godina i da budem siguran da ga zna raditi. Kad sam ga pitao koga trebaju, čuo se samo smijeh u slušalicu i poziv je prekinut. Zaključujem da i to ima veze sa Sabljom jer nikom drugom ne dugujem novac. A Sablji ću vratiti novac, zaključio je Z.G. svoje izlaganje na što je Sabljo dobacio “Bože sačuvaj. Gospon sudac, ima on još dugova, nisam samo ja u pitanju.”

Poznati kriminalac kamatario umirovljenika: ‘Bojim ga se i zbog njega ne spavam’
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap