Požar u plasteniku im je oduzeo dodatni izvor zarade: ‘Živjet ćemo i dalje, ali kako, to ne znam’

Ana Kanazir
19. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici Stjepan i Ana Pintarić iz Koprivničkih Brega su doslovno preko noći ostali bez plastenika koji im je osiguravao dodatni izvor prihoda. Naime, u nedjelju u ponoć je požar u plasteniku uzrokovao kvar na kabelu električne energije kojim su grijali plastenik, a u nesreći su ostali bez sadnica, robe spremne za prodaju, freze, ali i plastenika koji su imali za svoje potrebe. Šteta je velika, a ne znaju kako će sada dalje.

umirovljenik Stjepan pored plastenika

Umirovljenik Stjepan pored plastenika | foto: Screenshot epodravina, Vedran Tkalec

Povrtlarstvom su se bavili 30 godina, imaju i svoj OPG, a upravo im je prodavanje domaćeg voća i povrća osiguralo kuću, odškolovalo sina i bio dodatan izvor prihoda u mirovini, a požar u plasteniku je to sada zaustavio.

Sve se dogodilo u nekoliko minuta

Požar je uništio sve na čemu su radili, a taman su se, u ožujku trebali vidjeti i plodovi njihovog rada. Sve je uništeno, a šteta je procijenjena na 14 tisuća eura. Nesreća se dogodila dok su supružnici spavali pa je izostala i brza reakcija, a samo je nekoliko minuta bilo dovoljno da dođe do katastrofe.

– Supruga i ja smo spavali u to vrijeme, a požar je primijetio neki mladić koji je prolazio cestom i on je odmah alarmirao koprivničke vatrogasce, ali i susjedu, jer je mislio da kod nje gori. Kad je ona shvatila što se događa, lupala nam je po vratima i vikala da nam plastenik gori, a već u to vrijeme šteta je bila ogromna. Vatrogasci su došli brzo, ali previše posla nisu ni imali, jer je sve već izgorjelo, vatra se brzo proširila. Intervencija je trajala do otprilike do pola dva, a tek nakon toga smo vidjeli prave posljedice, rekao je umirovljenik Stjepan za portal epodravina.

Ispričao je i kako je u sve bilo uloženo puno novca, ljubavi i truda, ali i kako nikada nije mislio da će na ovakav način ostati bez svega.

– Bilo je tu svega, ljekovito i začinsko bilje, razni artikli, presadnice za finalni proizvod, lavanda, ružmarin, smilja, majčina dušica, matičnjak, mnogo toga već je bilo za prodati. Sezona mi počinje u trećem mjesecu i s tim je trebalo krenuti, to su bili prvi proizvodi, više nema ničega. Sve je izgorjelo, objasnio je Stjepan.

požar u plasteniku

Požar u plasteniku | foto: Screenshot epodravina, Vedran Tkalec

Ne znaju što će dalje

Dodao je i kako im je ovo bila dodatna zarada na male mirovine, a upravo su zbog plastenika izgradili kuću, odškolovali sina, a sada će, barem neko vrijeme, morati živjeti bez ovoga izvora prihoda.

Nije siguran kako će dalje, ali ono što zna je da će ići korak po korak i nadati se boljim danima.

– Živjet ćemo i dalje, ali kako, to ne znam. Treba napraviti sanaciju terena, treba donijeti odluke, ali idemo korak po korak i onda ćemo vidjeti hoćemo li raditi više ikaj ili nikaj. Takav plastenik teško ćemo više imati, pogotovo dok su cijene na tržištu podivljale. Kao što sam već i rekao, puno je uloženo u sve to, u novo sjeme, nedavno smo uzeli i nove tegle, ulagali smo kako bismo bili kvalitetni na tržištu i sad nas je zadesila ova nesreća, rekao je Stjepan za epodravinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap