Požar u Mariji Bistrici: Vatra progutala zgrade uz baziliku i crkvu!

Jasmina Grgurić
13. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Veliki požar izbio je noćas oko 3 sata u Svetištu Majke Božje Bistričke. Vatra je zahvatila dvorište u kojemu je dvorana za mlade u potpunosti izgorjela. Čak šest vatrogasnih društava borilo se s vatrenom stihijom, a materijalne štete su ogromne, dok sanacija požarišta i dalje traje.

Veliki požar u Mariji Bistrici (Snimak zaslona: Youtube: Zagorje.com Tv)

Bazilika i crkva na otvorenom obranjeni su srećom od velikog požara koji je noćas nešto prije 3 sata zahvatio najpoznatije i najveće hrvatsko svetište Majke Božje Bistričke. Vatra je zahvatila dvorište u kojemu je dvorana za mlade u potpunosti izgorjela. Čak šest vatrogasnih društava borilo se s vatrenom stihijom, a materijalne štete su ogromne.

U požari, srećom, nema stradalih. Gospodarske zgrade, koje većim dijelom predstavljaju kulturno dobro uz baziliku i crkvu, stradale su u plamenu.

Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo. Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise, piše Zagorje.com.

Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca sa sedam vozila. Požar je lokaliziran oko 3.30, no sanacija požarišta nastavljena je i jutros.

Ljudi za ljude: U požaru je izgubio sve, a danas mu u selo stiže nova kuća!

“Požar se dogodio na gospodarskom objektu. Vatrogasci su uzbunjeni u 2:55. Dolaskom na mjesto intervencije otvoreni plamen je već zahvatio krovište. Vatrogasci su dobro djelovali i reagirali. Na požarište je prvo stigla dislocirana postrojba Zagorske javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Marija Bistrica s dva vozila, a poslije je došlo i treće vozilo DVD-a Tugonica Podgrađe te navalno vozilo DVD.a Laz, Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka te autocisterna iz DVD-a Bedekovčina zbog potrebe za vodom. Vatrogasci su dobro odgvorili na ovaj veliki izazov i spriječili su daljnje širenje požara. Požar se zaustavio u normalnom srazmjeru i nije se proširio na crkvu na otvorenom te na druge gospodarske zgrade. Šteta je velika” – rekao je Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ.

Požar u Mariji Bistrici: Vatra progutala zgrade uz baziliku i crkvu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap